Barendrecht stemt tegen CO2 opslag in eigen gemeente

30 juni 2009 - De gemeenteraad van Barendrecht heeft maandag unaniem tegen het voornemen van Shell gestemd om CO2 op te gaan slaan in een leeg gasveld binnen de gebiedsgrenzen van de gemeente. Unaniem stemden de partijen voor een principebesluit om zich te blijven verzetten tegen het project. Ook het college van B&W is tegen. Die had dat eind mei al laten weten.

Shell wil het
De redenen die gegeven worden is dat nog te weinig bekend is over de risico’s van ondergrondse opslag en dat het project op geen enkele steun van de bevolking kan rekenen. Bewoners van de nieuwbouwwijk die boven het gasveld ligt vrezen bovendien voor waardedaling van hun huizen. Ook is de gemeente het niet eens met de procedure die tot de keuze voor Barendrecht heeft geleid. Die is vooral gebaseerd geweest op kostenoverwegingen van Shell (Pernis is relatief nabij).

Het kabinet wil het
Shell wil de CO2 die vrijkomt bij de raffinaderij in Pernis onder de grond gaan opslaan. Het project wordt gesteund door het kabinet, dat vorige week nog liet weten dat het vaart wil zetten achter proeven voor CO2-opslag. Die zouden onder meer de doelstellingen om de CO2-uistoot te verminderen, dichterbij moeten brengen (opslag van CO2 wordt gezien als vermindering van de uitstoot). Behalve in Barendrecht staat er ook een project in Geleen op stapel. Maar de proeven kunnen op weinig steun van de bevolking rekenen.

Kabinet neemt beslissing
Formeel is het ook de regering die de beslissing neemt, dus het is de vraag of het verzet van Barendrecht iets uithaalt. Het kabinet zou dit najaar een beslissing nemen. De ministers Van der Hoeven en Cramer (Milieu) lieten vrijdag in een brief aan burgemeester van Belzen weten dat ze onderzoek willen doen naar de vraag of Barendrecht wel de goede locatie is voor de proef. Ook willen ze “een aantal andere vragen en zorgen van de bewoners” gaan onderzoek. Beide ministers zijn in de afgelopen weken op bezoek geweest in Barendrecht. De ministers spreken van een vervelende start van het project. Bewoners zijn overvallen door het project.

Pappen en nathouden
De partijen in de gemeenteraad van Barendrecht hechten echter niet veel belang aan de toezegging van de beide vrouwen. “Pappen en nathouden terwijl de trein gewoon doordendert”, zo werd het initiatief door de PVDA omschreven. D66 sprak van een “charme-offensief”.

copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn