Ambitieuze Nederlandse zonne-energiebedrijven gaan samen

23 juli 2009 - Het Zeeuwse energiebedrijf Delta en het Limburgse bedrijf Scheuten gaan hun activiteiten op het gebied van zonne-energie bundelen. Delta brengt twee bedrijven in een nieuwe joint-venture in, Solland Solar en Sunergy,en Scheuten de zonne-energietak Scheuten Solar. Scheuten is van oorsprong een glasproducent maar die activiteiten blijven buiten de fusie.

One stop shopping
De samenwerking, die op 1 oktober daadwerkelijk bekrachtigd zal worden, zal volgens Delta tot veel synergie leiden. Door de samenwerking zouden de bedrijven 'one stop shopping' aanbieden aan klanten. Scheuten zit meer aan het einde van de keten bij het ontwerp van zonne-energie systemen, terwijl Solland Solar zonnepanelen produceert. Maar Scheuten is ook aan het investeren in de productie van zogenaamde dunne film zonnecellen. Aangenomen mag worden dat de economische situatie ook iets met de samenwerking te maken heeft. Die situatie is niet slecht.

Overambitieus
Beide bedrijven zijn ambitieus. Solland Solar heeft eind vorig jaar nog een nieuwe fabriek voor de productie van zonnepanelen geopend die precies op de grens van Nederland en Duitsland ligt bij Heerlen. Hiermee steeg de productiecapaciteit van 60 MW naar 170 MW. Er waren plannen voor nog een nieuwe uitbreiding, maar het is de vraag of die er komt. Door de economische neergang zien de vooruitzichten er ineens een stuk minder rooskleurig uit dan vorig jaar. Het bedrijf heeft inmiddels een beroep gedaan op de regeling voor werktijdverkorting voor een deel van de bijna 400 personeelsleden.

Roerige geschiedenis
Solland Solar werd in 2007 grotendeels overgenomen door Delta. De aandelen waren voor een deel in handen van Ecofys, een groot en eveneens ambitieus duurzaam energiebedrijf dat inmiddels failliet is. Eind vorig jaar moest de tweekoppige directie, waaronder oprichter Boxhoorn, plotseling vertrekken. De twee hadden, naar verluidt te hoge groeiambities. Delta wilde het rustiger aan doen. Boxhoorn richtte het bedrijf in 2004 op uit onvrede over het stopzetten van alle zonne-energie activiteiten door zijn toenmalige werkgever Shell.

Nieuwe fabrieken openen
Scheuten is ook bezig met het openen van nieuwe fabrieken. In 2007 kwam een eerste proeffabriek voor de productie van dunne-film zonnecellen gereed in Venlo. Ook in dat jaar werd een belang in de Duitse gevelbouwer Bischoff genomen. De gedachte daarachter is dat zonnecellen mooi kunnen worden ingebouwd in gevels van gebouwen. Lange tijd heeft het bedrijf gedubd of het een nieuwe fabriek in Duitsland, in Heerlen of in de huidige vestigingsplaats Venlo zou worden gebouwd.

Subsidieverleners tegen elkaar uitspelen
Handig werden verschillende overheden tegen elkaar uitgespeeld om zoveel mogelijk subsidie in de wacht te slepen. Uiteindelijk is het Venlo geworden. Het bedrijf heeft ongeveer 1.400 werknemers en een omzet in 2008 van 467 miljoen euro.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn