Peter Paul de Vries investeert in water en energie

24 juli 2009 - Value8, het investeringsbedrijf van Peter Paul de Vries, heeft een belang genomen in Ecostream Spanje, dat in Spanje actief is met het leveren en installeren van zonnepanelen. Hiermee is weer een klein onderdeeltje van Econcern, dat in juni failliet ging, gered. Eerder ging het grootste deel van Econcern, waaronder delen van Ecostream, naar het Rotterdamse energiebedrijf Eneco. Omdat Eneco het recht heeft om de naam Ecostream te voeren, zal de voormalige Spaanse dochter binnenkort van naam wisselen, zo heeft De Vries bekend gemaakt.

Met zonne-energie overgoten parkeergarages
De Vries, de voormalige voorman van de Vereniging voor Effectenbezitters, verwacht dat Ecostream Spanje "ook in conservatieve scenario's" een positieve cashflow kan garanderen. Daartoe wordt het bedrijf wel gesaneerd.Ecostream Spanje heeft in de afgelopen 3 jaar 30 MW aan zonne-energieprojecten geleverd, waaronder een bijzonder groot project van 12,7 MW. Verder heeft het samen met het Spaanse Cubinor een product ontwikkeld, Carpasol; wat bestaat uit de combinatie van een parkeergarage met een zonne-energiecentrale op de overkapping ervan.

Zonder onderbreking verder
Ecostream Spanje wordt geleid door de Nederlander Bob Roos. Samen met drie andere bedrijven heeft hij een belang van 25% in de onderneming. Verder participeert ook het Duitse bedrijf Fath Solar. Volgens Value8 is Ecostream Spanje schuldenvrij en zal het de activiteiten zonder onderbreking kunnen voortzetten. Het bedrijf heeft nog raamwerkcontracten met grote opdrachtgevers en verwacht dit jaar 8 MW aan zonne-energieprojecten te realiseren, wat neerkomt op een omzet van tussen de 15 en 25 miljoen euro. Spanje is na de Duitsland de grootse zonne-energiemarkt in de wereld.

Value 8 timmert aan de weg
Voor Value8 is dit de vierde grootste investering. Eerder nam het bedrijf belangen in Games Factory Online (ontwikkeling van computerspellen en serious games), Sutureaid (medische hulpmiddelen) en EDCC (investeringen in bedrijven op het gebied van designmeubelen en loopbaanbegeleiding). De Vries is van 1995 tot 2007 directeur geweest van de Vereniging voor Effectenbezitters. Hij viel op door zijn activistische houding en stelde kritische vragen tijdens aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde fondsen.

Ook actief op het gebied van water
De Vries is ook actief op het gebied van water. Samen met waterschap Aa en Maas is hij bezig met de ontwikkeling van een natuurgebied bij Helmond, dat hij in zijn bezit heeft. Het gebied, de Bakelse Beemden, wordt geschikt gemaakt voor waterberging, zodat het kan onderlopen bij hevige regenval en ook wordt er een ecologische verbindingszone aangelegd. Dit zal hopelijk tot de komst van nieuwe planten en dieren leiden. Veel waterschappen zijn bezig met dergelijke projecten, om zo gebieden natuurlijker te maken en om waterberging te creëren voor als het in de toekomst mogelijk vaker en harder gaat regenen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn