Vergunningen voor nieuwe windparken op zee. Hopelijk zakken die niet in

30 juli 2009 - Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft voorlopige vergunningen afgegeven voor de bouw van drie nieuwe windmolenparken op zee. De drie parken komen aan de grens met Duitsland, ten noorden van Schiermonnikoog en ze zijn ook het initiatief van Duitse bedrijven. De afgifte van de voorlopige vergunningen kwam toevallig in een week dat bekend werd dat het bestaande park van Nuon en Shell langzaam in lijkt te zakken.

Joekels van windmolens
De Duitse bedrijven krijgen een vergunning voor twintig jaar, gerekend vanaf de oplevering plus de tijd die nodig is voor de afbraak ervan. De drie bedrijven die willen gaan bouwen zijn Bard Engineering (een park van 300 MW), Eolic Power (275 MW) en Global Wind Support (eveneens 300 MW). De drie bedrijven willen joekels van windmolens van 5 MW neer gaan zetten. Aan de Duitse kant van de grens wordt daar al mee ge√ęxperimenteerd. Omdat de molens 56 kilometer uit de kust van Schiermonnikoog staan, zijn ze echter niet te zien, zo meldt het ministerie.

Meer aanvragen dan subsidie
Bij de beoordeling van de vergunningaanvragen is onder meer gelet op de veiligheid voor de scheepvaart en de gevolgen voor het milieu, zo laat het ministerie weten. De staatssecretaris gaf eerder dit jaar al ontwerpvergunningen af voor zes windparken. De totale capaciteit van die nieuwe windparken zou 2.800 MW zijn, ongeveer een kwart van het vermogen dan op een normale dag in Nederland nodig is.Maar het is de vraag of ze allemaal gebouwd worden. Want het kabinet wil in deze kabinetsperiode slechts subsidie verlenen aan 950 MW aan nieuwe parken. Er zijn op dit moment twee parken: het windmolenpark van Nuon en Shell en het Prinses Amaliapark, dat in handen is van onder meer Eneco.

Krimpende molens
De Telegraaf meldde vrijdag dat de molens van het park van Nuon en Shell in elkaar zakken. De molens zouden bestaan uit drie holle buizen die als een soort hengel in elkaar zijn gezet. "Door nog onbekende oorzaak is het bovenstuk van de windmolens enkele centimeters dieper het middenstuk in gezakt dan was berekend", zo zegt een woordvoerder van Shell. Bij 24 van de 36molens is het euvel inmiddels geconstateerd, de overige twaalf worden nog onderzocht. De molens van het 200 miljoen euro kostende park kunnen waarschijnlijk niet gerepareerd worden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn