Schoon water voor aardappelverwerker Avebe

13 augustus 2009 - Aardappelzetmeelbedrijf Avebe heeft een nieuwe fabriek voor de productie van proceswater in gebruik genomen. Hierdoor hoeft het bedrijf voor de locatie in Ter Apelkanaal (Zuid-Groningen) geen grondwater meer in te nemen, waarmee verdroging van het gebied wordt tegengaan.

Aardappeloogst
De fabriek is gebouwd door North Water, een samenwerkingsverband van waterbedrijf Evides, Waterbedrijf Groningen en Waterleidingmaatschappij Drenthe. Bij het tekenen van de contracten begin 2008 was de afspraak gemaakt dat die voor 1 augustus 2009 af zou zijn en dat is dus gelukt. In augustus begint de aardappeloogst weer.

Piekproductie
De nieuwe fabriek heeft een capaciteit van 600 kubieke meter per uur en zal jaarlijks zo'n 3 miljoen kubieke meter proceswater gaan produceren. Maar omdat de productie sterk piekt als de aardappels van het veld komen, moet de productie van de fabriek sterk kunnen variëren. In het ontwerp is hiermee rekening gehouden.

Elektriciteit
De fabriek zuivert water uit het Stadskanaal, waarna het bijna dezelfde kwaliteit heeft als drinkwater. Het water wordt niet alleen gebruikt voor de productie van zetmeelproducten maar ook als voedingswater voor de elektriciteitsturbines die op het terrein aanwezig zijn. De totale investering bedroeg zo'n 10 miljoen euro.

copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn