Fujifilm Tilburg gaat afvalwater zuiveren en hergebruiken

14 augustus 2009 - Het foto- en filmbedrijf Fujifilm gaat een proef doen om te kijken of het water van de fabriek in Tilburg kan gaan hergebruiken. Hierdoor zou de inname van grondwater flink verminderd kunnen worden. Het bedrijf gaat een proefinstallatie bouwen die, als het goed, is in september gaat draaien. De twee zuidelijke waterschappen Brabantse Delta en De Dommel doen ook mee. De drie partijen tekenden eind juli een intentieverklaring.

Nieuwe vergunning
Door veranderingen in het productieproces van de fabriek in Tilburg, waar het bedrijf fotopapier en offsetplaten maakt, is het afvalwater in de toekomst minder vies. Maar toch moesten er nieuwe vergunningen bij de waterschappen worden aangevraagd. Afgesproken is dat Fujifilm een proef gaat doen voor het hergebruik van water. In de overeenkomst is vastgelegd dat het bedrijf twee jaar de tijd krijgt om het nieuwe zuiveringsproces te testen.

Energiezuinig en duurzaam
De technologie om het water te zuiveren was tot nog toe arbeidsintensief, kostbaar en ze gebruikte een hoop energie, zo laten de partijen weten. Fulifilm wil nu energiezuinige en duurzame apparatuur gaan inzetten. Die apparatuur zal bestaan uit membranen en ionenwisselaars. Hoeveel grondwater er bespaard wordt is nog niet bekend. Het bedrijf neemt zo'n 2 miljoen kubieke meter per jaar in.

Zilver in afvalwater
Eerder investeerde Fujifilm 2,5 miljoen euro in de bouw van een innovatieve waterzuiveringsinstallatie. Die installatie is in 2004 opgestart en bestaat uit een membraanbioreactor, een warmtepomp die de warmte van het afvalwater terugwon en een omgekeerde osmose-installatie met een capaciteit van 45 kubieke meter per uur. Het slib wat met de membraanreactor wordt afgevangen bevat zilver, nodig voor de productie van fotofilm en fotopapier, wat op deze manier kon worden teruggewonnen.

CO2-vrije post
Het Japanse bedrijf is erg met milieu bezig. Het verstuurt de post CO2-neutraal en het zou een windparkje op het terrein gaan bouwen. Maar of dat doorgaat is onzeker want samenwerkingspartner Evelop dat het park zou bouwen is failliet.Ook met Fujifilm zelf gaat het niet zo goed. Eerder dit jaar werd bekend dat 124 mensen van de ruim 1000 medewerkers ontslag krijgen. Een nieuwe fabriek voor offsetplaten (kosten: 100 miljoen) wordt voorlopig niet in gebruik genomen. In Tilburg is ook het hoofdkantoor voor de Europese activiteiten en een laboratorium gevestigd.

copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn