Na zestien jaar soebatten staat het windmolenpark Burgervlotbrug fier overeind

20 augustus 2009 - Halverwege 2008 gaf de Raad van State eindelijk het groene licht voor de bouw van het windmolenpark in Burgervlotbrug (bij Petten). Na zestien jaar soebatten kon de schop in de grond. Maar toen ging het ook snel. Zelfs de boer werkte mee. Hij haalde zijn bollen een maand eerder van het veld. In december 2008 werd de weg aangelegd en in juni 2009 stonden de negen windmolens van 850 kW per stuk langs de kant van het Noord-Hollandsch kanaal. En dat in een tijd dat het moederbedrijf Econcern van de ontwikkelaar Evelop failliet ging en Evelop werd overgenomen door Eneco. De andere twee trotse eigenaren zijn Burgerwind en Kennemerwind. Woensdag werd het park geopend door minister Cramer van Milieu. "Het park is een mooie bijdrage aan een schone energievoorziening." De belangstelling was groot.

Veel getouwtrek
Initiator van het park is Cees Bakker van Kennemerwind. Hij kreeg alle lof toegezwaaid tijdens de toespraken voorafgaande aan de opening in café Halfweg, dat vlak bij het park ligt. "Er was heel veel getrouwtrek", zo zei hij. Hij vertelde over de moeizame strijd om windmolens geaccepteerd te krijgen. "Lange tijd was er geen aandacht voor windmolens. In 1989 slaagden we er in om de eerste molen neer te zetten in Camperduin. Maar toch was het vechten tegen de bierkaai. In de media kregen tegenstanders veel aandacht. Een fossiele ingenieur die zei dat er geen energie in de lucht zat en een gepensioneerde hoogleraar die ze lelijk vond. En dat kwam allemaal in de krant." Maar Bakker hield vol en de windmolens kwamen er. "Ik had het niet volgehouden", zo zei gedeputeerde Bart Heller van de provincie Noord-Holland.

Minister liet op zich wachten
Hoewel het maar een klein stukje was, werden de belangstellenden na de toespraken in het café met bussen naar het park gebracht. Daar, temidden van de molens, stonden een podium en een feesttent. De presentator legde de mensen vragen voor. Vragen van het type: hoeveel keer kun je met een auto de aarde rond rijden om net zoveel energie te verbruiken als de opbrengst van een windmolen in een jaar? Zodra het goede antwoord geklonken had werd weer een molen in werking gezet, op één na. Het goede antwoord dat die molen in beweging zou zetten moest van de minister komen en die liet nog even op zich wachten. Maar om half zes arriveerde dan toch de dienstauto. Er werd vanaf de gondel van de molen een grote sleutel en een fles naar beneden gelaten en minister Cramer opende het windpark door de fles (van plastic) tegen de molen kapot te slaan.

Nog steeds veel tegenstand
Tegenstand is er nog steeds. Dat ondervindt Kennemerwind ook nu weer. De coöperatie is nog eigenaar van een andere park, vlakbij het nieuwe park. Het is met het blote oog te zien. Het bestaat uit negen oude molens van het merk Lagerweij. Kenemmerland wil die vervangen door drie grote molens van 2 MW. Er wordt nu voor de derde keer een onderzoek gedaan naar de mogelijke geluidsoverlast van de nieuwe molens. Hoewel de gemeenteraad van Zijpe (waar Burgervlotbrug in ligt) in meerderheid positief is over windenergie is het draagvlak verminderd door een weerspannige eigenaar van een windmolen, even verder op. Hij houdt zich niet aan de milieuvergunning. En het blijkt onmogelijk om deze eigenaar aan te pakken. Geloof het of niet, maar de Raad van State oordeelde in een procedure dat de gemeente met de eigenaar om de tafel moet gaan zitten.

Nieuwe normen voor geluid
"De minister moet met een oplossing komen", zo vindt Bakker. En dat komt ze misschien ook. Cramer kondigde namelijk aan dat haar ministerie met nieuwe normen komt over het geluid en de veiligheid van een windmolenpark. De hoeveelheid geluid dat een park mag produceren lijkt daarbij te worden opgerekt. Het nieuwe park in Zijpe kan daar mogelijk van profiteren, zo zegt een raadslid tegen Energie en water. "Maar is het genoeg?", zo vroeg Daniël Povel van de Triodos Bank zich  af. Hij meent dat het draagvlak vergroot kan worden met name door burgers die in de buurt wonen te laten profiteren van de opbrengsten van een molen; financieel dus. Als ze de molen dan zien draaien denken ze: "het gaat goed met mijn investering", in plaats van dat ze er overlast van hebben. Eneco en Evelop bieden via Triodos Bank particulieren de mogelijkheid om obligaties te kopen en zo te delen in de opbrengst van de vijf molens die deze twee partijen in bezit hebben. Het is het tweede park in Nederland waarbij burgers op deze manier kunnen participeren.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn