Energiebedrijven nemen voortouw bij de promotie elektrisch vervoer

10 oktober 2009 - De elektrische auto is met een gestage opmars bezig. Energiebedrijven nemen het voortouw in de vervanging van vieze diesels voor schoon geachte elektrische auto's. Zo heeft Eneco 50 bestelwagens van het type Smith Ampère besteld. Dat is een auto gemaakt door het Engelse Smith Electric Vehicles, met een actieradius van 160 kilometer (voordat de stekker er dus weer in moet) en een topsnelheid van 120 kilometer per uur. De bestelling komt bovenop de intentie om 300 bedrijfswagens via de Stichting Urgenda af te gaan nemen. Die stichting wil namens een groot aantal bedrijven in november een tender uitschrijven voor de aankoop van maar liefst 3000 elektrische wagens.

Ook TNT gaat op duurzame tour
Aan de tender in november doen een groot aantal bedrijven mee. Dat zijn behalve Eneco bijvoorbeeld ook TNT, Nuon, Delta en Essent, banken als ANB Amro en ING en de gemeenten Rotterdam, Leeuwarden en Amsterdam. In november zal het consortium grote producenten van elektrische auto's uitnodigen om een offerte in te dienen voor de levering van drie typen auto: een grote en kleine bestelauto en een personenauto. Het doel is om producenten uit te dagen om grootschalig elektrische auto's te gaan produceren. Overigens zijn die grote autoproducenten al druk bezig met de ontwikkeling van elektrische auto's, of auto's met zowel een elektro- als een benzinemotor. Zo wil Renault de komende jaren vier modellen op de markt brengen.

Veredelde golfkarretjes
Eneco wil in totaal 400 elektrische auto's gaan inzetten, 25% van het totale wagenpark. De basis van de Smith Ampère die het bedrijf nu besteld heeft is de Ford Transit Connect. Er moet 46.000 per stuk voor worden betaald. Ook Essent en Nuon zijn aan het experimenteren met elektrisch vervoer. Essent kondigde vorig jaar al aan dat het Nederland aan de elektrische auto wil helpen. Het bedrijf heeft er zelf enkele tientallen rondrijden en stimuleert ook dat werknemers er eentje nemen voor hun woonwerkverkeer. Eind 2009 moeten er honderd werknemers zijn overgestapt op zo'n auto. Het bedrijf organiseerde samen met onder meer het ministerie van Verkeer en Waterstaat een dag waarop directiechauffeurs van grote bedrijven en instellingen elektrische auto's konden testen. De gedachte was dat zij vaak een vinger in de pap hebben bij de aanschaf van nieuwe bolides voor hun bazen. De dag was geslaagd, zo laat Essent weten. Er is een hoop scepsis bij de chauffeurs over de 'golfkarretjes' weggenomen.

Scooter met stopcontact
Er zijn ook initiatieven om andere vormen van elektrisch vervoer te promoten. Zo is deze week bij de Hanzehogeschool in Groningen een oplaadpunt voor elektrische fietsen en scooters in gebruik gesteld. Het oplaadpunt is een initiatief van Nuon, de gemeente Groningen en de hogeschool en er moeten er uiteindelijk vier van de in stad komen. Ook de NS heeft de elektrische scooter omarmd, voor de ritjes van het station naar het werk en terug. Mensen met een abonnement voor OV-fiets kunnen in zes steden, behalve fietsen ook elektrische scooters huren. Die steden zijn Groningen, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Ede-Wageningen. De kosten bedragen 7,50 euro per dag, maar je moet wel een abonnement hebben voor OV-fiets. In Groningen en Amsterdam is er een introductiekorting van 2,50 euro per dag.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn