Recessie? Groene revolutie? Saudi-Arabië investeert 100 miljard in olie en gas

13 november 2009 - Saudi-Arabië is gestart met een investeringsprogramma om de capaciteit voor de productie van olie en gas flink op te voeren. Het investeringsprogramma heeft een waarde van het lieve sommetje van 100 miljard dollar, zo zei de minister van olie Al-Naimi donderdag op een conferentie in Peking, zo meldt persbureau Bloomberg. De uitbreiding van de capaciteit is vooral bedoeld om tegemoet te kunnen komen aan de verwachte groeiende vraag vanuit China, India en andere Aziatische landen. Door te investeren in nieuwe raffinaderijen, in binnen- en buitenland, moet de totale capaciteit waarover het land beschikt in 2015 verdubbeld zijn.

Olie en gas zoveel u wilt
Ook de productiecapaciteit van olie en gas moeten omhoog. Zo wil het land tegen 2104 40% meer gas kunnen produceren dan nu. Er moet dan 4,5 miljard kubieke voet per dag uit de Arabische velden worden gewonnen. Met de investeringen in uitbreiding van de productiecapaciteit voor ruwe olie is het land overigens al een tijdje bezig. Die capaciteit ligt nu op 12,5 miljoen vaten per dag, zo zei Al-Naimi. Ter vergelijking: de totale wereldvraag is ongeveer 85 miljoen vaten per dag. De werkelijke productie van het schiereiland ligt op dit moment een stuk lager: 8,2 miljoen vaten per dag.

Alles vraag wat de klok slaat
Het gaat nu in de oliemarkt geheel en al om de vraagkant. Alle ogen zijn gericht op de honger naar olie van consumenten en bedrijven. Zijn de berichten over de economie positief, dan stijgt de prijs; bij sombere geluiden laat de prijs meteen een veer.

Verwijten niet van de lucht
Dat was een paar jaar geleden, toen het nog hartstikke goed ging met de economie, wel anders. Toen waren alle ogen gericht op de aanbodkant. De prijs van olie steeg tot boven de 150 dollar per vat en de grote bottleneck voor de toekomst leek de productiecapaciteit te zijn. De verwijten van organisaties als IEA (onderdeel van Oeso) en van landen als de Verenigde Staten waren dan ook niet van de lucht. Olieproducenten zouden de jaren daarvoor te weinig hebben geïnvesteerd in capaciteit voor de productie van ruwe olie en in raffinaderijen. De economische groei zou daarmee in de knel komen, want vooralsnog is een goede aanvoer van olie van wezenlijk belang voor de economieën. Overigens was de lethargie van olieproducenten niet gek want als je al rijk wordt door achterover te leunen waarom zou je dan nog veel meer doen.

Tegen beter weten in?
Uiteindelijk vonden de oproepen van organisaties echter wel weerklank. Grote bedrijven en producerende landen als Saudi-Arabië lieten weten dat ze grootschalig zouden gaan investeren om de productiecapaciteit omhoog te schroeven. En Saudi Arabië lijkt nu dus vast te houden aan die voornemens, ondanks de recessie en ondanks alle voornemens wereldwijd om fossiele brandstoffen in te ruilen voor duurzame opwekkingsmethoden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn