CO2-project in Barendrecht gaat door

18 november 2009 - Shell mag doorgaan met het plan om CO2 te injecteren in een leeg gasveld in de grond van Barendrecht. Dit heeft het kabinet woensdag besloten. Het kabinet gaat daarmee in tegen de wens van de gemeente Barendrecht en de provincie Zuid-Holland. Die lieten eerder weten tegen het plan te zijn. Het lege gasveld ligt pal onder een nieuwbouwwijk en de bewoners van die wijk vrezen voor hun veiligheid. Ook zijn ze bang dat hun huizen minder waard worden. Wethouder Zuurbier van de gemeente zei zelfs dat hij naar de rechter zou gaan als het kabinet het plan zou doordrukken. Dat doet het kabinet nu dus.

Shell wilde alleen Barendrecht
Als argument wordt gegeven dat CO2-opslag nodig is om klimaatdoelen te halen. Door de uitstoot van CO2 zou de aarde opwarmen en dus moet die uitstoot teruggedrongen worden. Dat duurt echter lang. In de tussentijd moet het daarom in de grond worden gestopt. Dat kan bijvoorbeeld in lege gasvelden. Shell vatte het plan om op de CO2 die vrijkomt in fabrieken in de Rotterdamse haven op te slaan in een leeg gasveld onder Barendrecht. Op zich zijn lege gasvelden onder zee ook prima geschikt, maar Shell wilde alleen meewerken aan opslag van het CO2 in Barendrecht. En het kabinet wil, zo zegt het woensdag, specifiek ervaring opdoen met het opslaan van CO2 op land.

Subsidie voor Eon en Electrabel
Vandaar dat het kabinet nu toch voor Barendrecht heeft besloten. In eerste instantie zal een vergunning gegeven worden voor de opslag van een hoeveelheid van 0,8 megaton in een klein veld. Als dat goed gaat, zal een vergunning worden verstrekt voor de opslag van 9 megaton in een nabijgelegen groter veld. Later moet er ook nog een CO2-opslagplaats in het noorden van het land gerealiseerd worden. Verder heeft het kabinet besloten om de energiebedrijven Electrabel en Eon subsidie te geven voor de grootschalige opslag van CO2 in een veld in de Noordzee, dat vanaf 2015 van start moet gaan.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn