Miljard euro en nieuwe subsidiecategorie voor windmolenpark Urk

20 november 2009 - In de Noordoostpolder komt een groot windmolenpark. Voor de supergrote windmolens die daar komen te staan wordt een speciale subsidiecategorie gecreëerd. De eigenaren van de molens krijgen 96 euro per opgewekt megawattuur (MWh) mee, zo maakte minister Van der Hoeven van Economische Zaken vorige week bekend. Windmolens op land kregen tot nog toe een subsidie van 118 euro per MWh mee. Dat lijkt een daling maar ze krijgen die subsidie voor meer uren per jaar: maximaal 3100 uur in plaats van 1760 uur bij de oude parken. De verandering is volgens de minister nodig omdat het nieuw soort type molens betreft. De molens worden supergroot: ze krijgen een vermogen van 6 tot 8 MW, waar tot nog toe 5 MW wel het maximum was.

Groot, groter, grootst
De inwoners van Urk en omgeving houden hun hart vast voor het nieuwe park, dat het grootste windmolenpark van Nederland moet worden, met molens van meer dan honderd meter lang. Het totale vermogen zal 429 MW bedragen, gelijk aan een middelgrote energiecentrale. Hiervan zal 285 MW op land worden gerealiseerd (ongeveer 40 molens) en 144 MW (ongeveer 36 molens) in het IJsselmeer. De molens in het IJsselmeer zullen wat kleiner zijn dan die op land. Omdat het bouwen van molens in het IJsselmeer echter ook iets nieuws is wordt hiervoor ook een nieuwe subsidiecategorie in het leven geroepen. De subsidie hiervoor zal 121 euro per MWh gaan bedragen. Ter vergelijking: de huidige elektriciteitsprijs, dus de prijs die afnemers op de groothandelsmarkt moeten betalen, ligt rond de 50 euro per MWh.

En duurst
De subisidiecategorieën komen onder de SDE te hangen; de stimuleringsregeling duurzame energie-opwekking. De SDE kent subsidie toe aan allerlei vormen van duurzame energie, van zonne-energie tot vergisting van mest en andere stoffen. De subsidie is een bedrag per opgewekte MWh en is afhankelijk van de extra kosten van de duurzame vorm van opwekking, in vergelijking met een conventionele gas- of kolencentrale. Hoe onrendabeler de duurzame energiebron is, hoe meer subsidie die krijgt. In totaal zal er ongeveer 880 miljoen euro in het kader van de SDE naar de eigenaren van de windmolens vloeien, zo is de schatting nu. Daarnaast wordt er ook nog een innovatiesubsidie van tussen de 104 en 116 miljoen euro bij aanvang van het project uitgekeerd. De eigenaren die zich hebben verenigd in de Koepel Windenergie Noordoostpolder zijn lokale organisaties van boeren en de windturbinebouwer Siemens.

Doelen halen
De regering hoopt met het park een flinke slag te maken met het halen van de doelstellingen op duurzaam energiegebied. Het kabinet wil tot 2011 2.000 MW aan extra windmolenparken op land realiseren en wil dat in het jaar 2020 20% van al het energiegebruik in Nederland (dus zowel het gebruik van warmte als van elektriciteit) duurzaam wordt opgewerkt. Omdat er alom wordt gedacht dat deze doelstellingen niet gehaald zullen worden, trekt het kabinet er nu extra aan.

Niet blij
Dit tot verdriet van bewoners van Urk en omgeving, die niet blij zijn met het park. Burgemeester Jaap Kroon van de gemeente heeft al laten weten dat hij elke mogelijkheid zal aangrijpen om dit "onzalige plan" van tafel te krijgen. Het kabinet heeft met het lokale verzet rekening gehouden. Om de kans van slagen te vergroten is op het park, net als op andere grote energieprojecten, de Rijkscoödinatenregeling van toepassing verklaard. Dit betekent dat provincies en gemeenten min of meer buitenspel kunnen worden gezet en dat het kabinet het plan er tegen de zin van bewoners doorheen kan drukken. Andere grote energieprojecten die op grote weerstand bij de lokale bevolking stuiten en waar de Rijkscoördinatenregeling op van toepassing is verklaard zijn de ondergrondse opslag van CO2 bij Barendrecht en de bouw van een grote gasberging nabij Bergen in Noord-Holland.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn