Aziatische bedrijven springen in om HRe-ketel gaan produceren

10 december 2009 - Aziatische bedrijven hebben aangeboden om de HRe-ketel te gaan produceren, nu is gebleken dat Europese bedrijven die alleen tegen hoge prijzen willen gaan leveren. Dat zeggen verschillende mensen tegen Energieenwater.net. Om welke bedrijven het gaat kunnen ze niet zeggen. Fabrikanten als Remeha, die de ketel volgend jaar op de markt willen brengen, zouden 10.000 euro of meer voor de ketel willen gaan vragen. Dat zal te duur zijn voor veel consumenten, waardoor het gevaar bestaat dat de ketel een vroege dood zal sterven.

Mogelijk strategisch gedrag
Voorvechters van de HRe-ketel, die in huis zowel stroom als warmte produceert, hebben daarom contact gezocht met Aziatische bedrijven. Zij zouden bereid zijn om het apparaat te gaan maken, tegen lagere kosten als de Europese producenten. Waarom de HRe-ketel zo veel moet kosten is overigens niet helemaal duidelijk. Redenen die worden gegeven zijn dat het apparaat deels met de hand moet worden gemaakt en dat onderdelen zoals de Stirlingmotor duur zijn. Maar het is ook mogelijk dat de Europese bedrijven hoge bedragen hanteren om zoveel mogelijk subsidie in de wacht te slepen. Er is nu een subsidie van 4.000 euro per ketel beschikbaar.

Goed voor milieu
De HRe-ketel kan leiden tot een daling van het energieverbruik en is dus goed voor het milieu. De elektriciteit die een huishouden verbruikt wordt door een HRe-ketel efficiënter opgewekt dan door energiebedrijven in grote centrales. Verschillende organisaties hebben zich daarom opgeworpen om de ketel in Nederland aan de man te brengen, zoals de stichting Slim met gas, waar D66-er Dick Tommel voorzitter van is, en Power2go.Er worden nu op verschillende plaatsen in Nederland proeven gehouden om te kijken hoe de HRe-ketel presteert in een huishouden. Behalve Remeha zijn ook Baxi (ook Remeha) en Aristona vergevorderd met het opzetten van een productielijn voor de HRe-ketel.

Niet dé oplossing
Het apparaat is echter niet de panacee voor alles. Zo produceert de ketel alleen elektriciteit als de bewoner zijn verwarming aanzet of warm water gebruikt. In de zomer zal het apparaat derhalve niet zoveel aanstaan, terwijl juist in die periode het stroomverbruik heel hoog kan zijn, met name op warme dagen. Dat komt onder meer omdat veel mensen tegenwoordig airconditioning hebben. De bewoners zullen in die periode stroom van het net gebruiken en de grote centrales van energiebedrijven zullen echter paraat moeten blijven, ook als de HRe-ketel een succes wordt. Dat zullen echter voornamelijk gascentrales zijn. Die kunnen snel worden aan- en uitgezet.

Kolencentrales overbodig?
Mogelijk dat de komst van de ketel wel kolencentrales (die het hele jaar door constant produceren) overbodig kan maken. Een ander mogelijk probleem is juist overbelasting van het net in de wijk op koude dagen in de winter, wanneer iedereen tegelijkertijd de verwarming aan zet. Ook moet er nog een oplossing worden gezocht voor het probleem dat de monteur van het energiebedrijf niet zo makkelijk meer aan de slag kan in een wijk waar HRe-ketels staan. Het wordt immers bijna onmogelijk om de spanning van het net te halen. Nu nog kan daarvoor nog vrij makkelijk een schakelaar in het trafostation worden omgezet.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn