Biovergister in Putten gaat subtropisch zwembad verwarmen

12 december 2009 - Van boerderij naar subtropisch zwembad. Dat is de route die de warmte moet gaan afleggen nadat er op de boerderij van de foto een biovergister wordt aangelegd. De boerderij is die van Rozendaals Roses in Putten. Het zwembad is het subtropisch zwembad ‘Bosbad Putten’, dat 3 kilometer verder op ligt.

Het bedrijf Rozendaals Roses gaat samen met energiebedrijf Eneco een biovergister bouwen op het erf van de boerderij. Daarin wordt mest van koeien, samen met maïs, vergist. Het gas dat daardoor vrij komt wordt ingezet voor de aandrijving van twee gasmotoren, die zowel warmte als elektriciteit leveren. Eén komt op de boerderij zelf te staan en levert daar warmte en de ander op het terrein van het zwembad, om het water van het zwembad te verwarmen.
Om het biogas daarheen te vervoeren wordt een leiding van drie kilometer aangelegd. De opgewekte elektriciteit wordt aan het openbare net geleverd. De centrale zal de eerste commerciële biogasinstallatie van Eneco in Nederland zijn. In België heeft het bedrijf al wel twee van dergelijke installaties en een derde is daar in aanbouw. Naar verwachting is de centrale in Putten in mei 2010 gereed.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn