Nederlandse gemeenten investeren via HVC in Duitse windmolens

12 december 2009 - Afvalbedrijf HVC uit Alkmaar gaat participeren in de bouw van een windmolenpark, 40 kilometer uit de kust van het Duitse waddeneiland Borkum (het meest westelijke eiland). Het bedrijf krijgt een belang van 15% in het park, dat in totaal een vermogen zal hebben van 200 MW. Het bedrag dat daarvoor op tafel wordt gelegd is 34 miljoen euro. Verder gaat het afvalbedrijf een nieuwe vergistingsinstallatie bouwen, nabij de bestaande composteerinstallatie in Middenmeer (Wieringermeer). Dit hebben de aandeelhouders, 55 gemeenten in de provincies Flevoland, Friesland en Noord- en Zuid-Holland, donderdag besloten op de aandeelhoudersvergadering. De gemeenten willen op deze manier een bijdrage leveren aan verduurzaming van de energiehuishouding, zo laat HVC weten.

Rijden op GFT-gas
De vergistingsinstallatie vergt een investering van 20 miljoen en is bedoeld voor de vergisting van zo’n 80.000 ton GFT-afval (groente, fruit, tuin) per jaar. Dit levert 7,6 miljoen kubieke meter gas op, zo is de schatting. Het afval wat achterblijft in de installatie wordt gecomposteerd. HVC bouwt momenteel in Zwolle ook al een vergistingsinstallatie. Die installatie krijgt een capaciteit van 45.000 ton GFT-afval en wordt samen met afvalbedrijf Rova gebouwd. De bedoeling is dat het gas wordt opgewerkt tot autogas, zodat onder meer wagens van Rova er op kunnen gaan rijden. De auto’s kunnen worden volgegooid op industrieterrein Hessenpoort, bij een tankstation van Salland Olie.

Duitse windmolens
Het windmolenpark wordt gebouwd samen met enkele Duitse gemeenten, Duitse en Zwitserse regionale energiebedrijven en het Duitse bedrijf Prokon Nord. Dat laatste bedrijf heeft samen met de Franse kerncentralebouwer Areva een jointventure, Multibrid genaamd, dat de windturbines voor het park gaat leveren. Dat zullen turbines van 5 MW zijn.

Beroering in de markt
HVC profileert zich steeds nadrukkelijk op de Nederlandse afvalmarkt en daarbuiten. Recentelijk wist het bedrijf een contract voor de afvalinzameling en –verwerking voor de gemeente Westland voor de neus van het private afvalbedrijf AVR (onderdeel van Van Gansewinkel groep) weg te kapen. Dit heeft tot veel beroering in de afvalmarkt geleid, omdat er geen aanbesteding aan te pas kwam. AVR is daarop naar de rechter gestapt maar heeft de rechtszaak verloren.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn