Nuon neemt warmtekrachtcentrale van Electrabel over

16 december 2009 - Nuon neemt de warmtekrachtcentrale van Electrabel in Almere over. De warmte van de centrale, die bestaat uit twee eenheden met een vermogen van 60MW, wordt nu al afgenomen door Nuon, ten behoeve van de stadsverwarming van een deel van Almere. Ongeveer 43.000 woningen in Almere worden verwarmd door deze centrale. De overname stelt Nuon in staat om de levering aan warmte aan de bewoners te garanderen, zo stelt het bedrijf vandaag in een persbericht. Hoeveel Nuon heeft betaald is niet bekend gemaakt. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de NMA.

In de clinch
Overigens liggen de gemeente Almere en Nuon al jaren in de clinch met elkaar over de tarieven die Nuon voor de warmte aan de bewoners in rekening brengt. Het bestuur van Almere trok zich het lot van bewoners aan die bleven klagen over te hoge tarieven. De gemeente stapte uiteindelijk naar de rechter maar werd in augustus van dit jaar in het ongelijk gesteld. De gemeente besloot daarop hoger beroep aan te tekenen. Een woordvoerder van Nuon kan niet bevestigen of dit ook daadwerkelijk is gebeurd.

Op de achtergrond speelt verder de Warmtewet een rol, die eerder dit jaar door het Parlement is aangenomen en die wettelijke regels bevat over de tarieven die energiebedrijven in rekening mogen brengen en over manieren om de leveringszekerheid te garanderen. Mogelijk dat Nuon de levering van warmte door de aankoop wilde veiligstellen nadat Electrabel had aangegeven van de centrale af te willen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn