DSM investeert in biomaterialen

11 januari 2010 - Chemieconcern DSM heeft een belang genomen in Segetis, een Amerikaans bedrijf dat chemische stoffen fabriceert voor de productie van biomaterialen. Samen met andere investeerders, zoals het Malaysian Life Sciences Capital Fund, heeft DSM 17,2 miljoen dollar in het bedrijf uit de staat Minnesota, gestoken. Verder maakte DSM bekend dat het de volledige controle heeft verworven over een nylonfabriek in de staat Georgia. Daarvoor heeft het partner Shaw Industries, onderdeel van Berkshire Hathaway (van de beroemde investeerder Warren Buffet), uitgekocht.

Biomaterialen
Met de overnames versterkt DSM zijn positie op de markt voor nieuwe duurzame materialen. Segetis produceert bepaald chemische bouwstoffen (monomers genoemd) waarmee bosproducten en landbouwgewassen kunnen worden omgezet in bioplastics. Begin dit jaar is er een fabriek in Minnesota geopend, met een productiecapaciteit van 250.000 pond aan chemische stoffen en plastics per jaar. De investering past in de strategie van DSM om nieuwe goed-presterende bio-materialen te ontwikkelen, zo stelt het bedrijf.

Niet de minste
De deelname van het Malaysian Life Science Fund maakt het mogelijk om vanuit dit land duurzame gewassen en bosproducten te verkrijgen, zo stelt Segatis op haar website. Overigens is het bedrijf niet bescheiden. Op de site staat dat Segetis de manier waarop moderne materialen worden gemaakt "definitief zal veranderen". Segetis "staat klaar om tegemoet te komen aan de groeiende lange-termijn vraag naar goed-presterende groene en gezonden biomaterialen". Een paar jaar geleden wist het bedrijf al 15 miljoen dollar binnen te halen. De investeerder van toen, Khosla ventures, doet nu ook weer mee.

Nylon van Buffet
Die andere investering van DSM, die in belang in de nylonfabriek van Buffet, is iets minder duurzaam maar kan ook bijdragen aan een schonere wereld. Dat komt omdat het nylon, ofwel thermoplastic, zo sterk is dat het metalen in onder meer auto's kan vervangen, zodat die lichter worden en daardoor minder CO2 uitstoten. Het product, Akulon (PA6) genoemd, wordt ook gebruikt in koffers, sportmaterialen, elektronica, verpakkingsfolie, lampen en meubels. Omdat DSM ook al de grondstof ervan, caprolactam, produceert heeft het nu een groter deel van de productieketen in handen. Het hoopt daarmee te kunnen expanderen op het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn