Eneco gaat heel groot windmolenpark bouwen in Engeland

11 januari 2010 - Eneco gaat voor de kust van Engeland een groot windmolenpark bouwen. Het bedrijf heeft eind vorige week hiervoor het exclusieve recht gekregen. Het park zal worden gebouwd ten westen van het Isle of Wight, een eiland net onder de zuidkust van Engeland. Opmerkelijk is dat het een enorm groot park wordt. Het park zal namelijk een vermogen krijgen van 900 MW, wat vergelijkbaar is met het vermogen van een grote energiecentrale.

Duurzame intenties
Eneco zet volop in op de ontwikkeling van duurzame energie. Het bedrijf uit Rotterdam exploiteert nu 28 windmolenparken, waaronder het Prinses Amalia-windpark voor de kust van IJmuiden. Dit park, dat een vermogen heeft van 120 MW, is één van de twee windmolenparken op zee die Nederland nu rijk is. De bedoeling is dat Eneco meer parken gaat bouwen in de Noordzee, net als andere energiebedrijven. Eneco nam vorig jaar grote delen van het ontwikkelingsbedrijf voor duurzame energie Econcern over, nadat dit kopje onder was gegaan.

Heel veel windmolens
Eneco heeft het recht om te gaan bouwen verkregen van de Crown Estate, zeg maar de eigenaar van de zeebodem. De Crown Estate heeft negen zones aangewezen waar windmolenparken met in totaal een vermogen van 32 GW (32.000 MW) gebouwd moeten gaan worden. Dat levert een gigantisch aantal windmolens op, die voor een kwart van de totale elektriciteitsbehoefte van het eiland kunnen gaan zorgen. Nederland heeft een doelstelling van 6.000 MW aan windmolenparken op zee in het jaar 2020 en zelfs dat wordt door veel mensen al als te ambitieus gezien. De Crown Estate heeft eind vorige week de rechten voor de bouw van windmolenparken in alle negen zones toegekend. Eneco is het enige Nederlandse bedrijf dat hiervan heeft kunnen profiteren.

Andere vergunningen
Het park van Eneco zal in zone 7 komen te liggen en zal ongeveer eenderde van het oppervlakte van die zone gaan beslaan. Behalve het recht om te kunnen bouwen zijn er echter ook nog vergunningen nodig van andere autoriteiten. "Het uiteindelijke ontwerp, de layout en de maximale capaciteit zullen worden bepaald in overleg met alle betrokken partijen, het publiek, lokale overheden en gemeentes en milieugroeperingen", aldus het bedrijf in een persverklaring. Eneco verwacht dat het park in 2016 klaar zal zijn.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn