Vendrik verliest zich in debat over klimaatbeleid en scheldt De Mos (PVV) uit

13 januari 2010 - Er was woensdagavond nog even een heftig debatje in de Tweede Kamer en het ging niet eens over het onderwerp waar heel het Binnenhof van ondersteboven stond: het rapport van de Commissie Davids over Irak. Nee, het ging over 'climategate': het gerommel met cijfers door klimaatwetenschappers van een Engelse universiteit, dat aan het licht kwam nadat emails tussen die wetenschappers waren onderschept. De PVV grijpt dit gerommel natuurlijk aan om het Nederlandse klimaatbeleid weer eens ter discussie te stellen en deed dat, zoals gebruikelijk, in niet mis te verstane bewoordingen. 'De diefstal van de belastingbetaler moet stoppen." De VVD doet het rustiger aan en wil dat de minister van Vrom uit gaat zoeken wat er precies gebeurd is. Vendrik werd het, na een dag lang debatteren over energie, duidelijk teveel.

Twijfel over cijfers
Dat verzoek van Neppérus van de VVD om een onderzoek klonk niet eens onredelijk. Want door het gerommel kan er wel degelijk twijfel zijn ontstaan over de betrouwbaarheid van cijfers waar het hele Nederlandse klimaatbeleid op is gebaseerd, een beleid dat ook nog eens klauwen vol met geld kost. De wetenschappers van de Britse universiteit zijn namelijk ook verbonden met IPCC, het VN-orgaan dat met enige regelmaat met alarmerende berichten over het klimaat komt.  Boris van der Ham van D66, altijd de redelijkheid zelve, kon zich daarom wel in het verzoek van de VVD vinden. Hij riep minister Cramer van Milieu op om zo'n onderzoek toe te zeggen. "Het is goed als dit soort incidenten getackeld worden", zo vond hij.

Zo kennen we Vendrik niet
Maar Vendrik reageerde alsof de bliksem in zijn bol was geslagen. Hij maakte het verzoek van de VVD belachelijk door steeds te blijven pleiten voor een 'partijdig' onderzoek, een onderzoek dat dan door prominente VVD-ers als Nijpels, Winsemius en Voorhoeve moest worden uitgevoerd. Dit deed hij een stuk of zeven keer, zelfs vanuit de achterbankjes van de zaal in de Kamer, zonder microfoon. Achter het spreekgestoelte richtte hij zijn pijlen op De Mos van de PVV. Het wilde maar niet tot diens "botte kop" doordringen dat er iets met het klimaat aan de hand is. Samsom had zich eerder al vastgebeten in de opmerkingen van De Mos, in lijn met de nieuwe aanpak van de Kamer om de PVV niet te negeren maar juist op argumenten te bestrijden. Dat is echter nog niet zo makkelijk bij leden van de PVV. Samsom daagde De Mos uit om met voorbeelden uit de e-mails te komen waaruit bleek dat er gesjoemeld was en die deed dat inderdaad.

Cramer heeft brief geregeld
Minister Cramer zit duidelijk op de lijn van Vendrik en Samsom en wil het klimaatbeleid ook niet ter discussie stellen. Ze prijst het IPCC de hemel in (ze doen daar zelfs aan peer review) en blijft maar benadrukken hoe groot het aantal wetenschappers is dat wel in klimaatverandering gelooft. Alsof dat iets zegt en alsof niet juist in de wetenschap alles van vriendendiensten aan elkaar hangt. Ze vindt een eigen Nederlands onderzoek naar deze Britse toestanden niet nodig en wees erop dat de Engelse universiteit zelf al een onderzoek is gestart. Laten we dat maar eens afwachten. Ze zegde echter wel toe om het onderzoek door te sturen naar de Kamer zodra het af was en ze zei ook dat ze er persoonlijk voor had gezorgd dat het IPCC met een brief zou komen waarin de werkwijze nog eens haarfijn uit de doeken wordt gedaan. En daar was Neppérus dan wel weer tevreden  mee.

Onwelkome onderbreking
En zo werd het toch nog een enerverende avond. Heel de dag was er uitgebreid gepraat over een energiewet en over CO2-opslag onder de grond. De betogen van de energie-specialisten waren lang en gedegen en de debatten waren goed. Heel even was er een stormpje opgestoken. Dat was toen de 'regeling der werkzaamheden' aan de orde kwam. De Kamer stroomde vol met opgewonden kippetjes en mannetjes die helemaal in de ban waren van het rapport van Davids. Glunderende gezichten bij de oppositie. Het kabinet dreigde te vallen. Halsema (Groenlinks) die Pechtold (D66) op de rug sloeg. Halsema die opgewonden een spoeddebat aanvraagt omdat de premier heeft gezegd dat hij namens het kabinet sprak terwijl dat niet zo bleek te zijn. Kant (SP) die een ander debat aanvroeg naar aanleiding van wat de premier had gezegd.

Terug naar wat er echt toe doet
Maar voor je het wist was het al weer over, verdwenen alle opgewonden mannetjes en vrouwtjes weer van het toneel en kon het gelukkig weer gaan over zaken die er echt toe doen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn