Eneco gaat zonne-panelen plaatsen op daken van Uni-invest

18 januari 2010- Daken van bedrijfsgebouwen lenen zich uitstekend voor het plaatsen van zonne-panelen. Toch worden ze daar nog maar weinig voor gebruikt. Energiebedrijf Eneco en vastgoedinvesteerder Uni-Invest willen hier verandering in brengen. De twee bedrijven hebben de handen ineengeslagen om de duurzame potentie van al dat loze oppervlak beter te benutten. Uni-Invest stelt de daken van 240 bedrijfsgebouwen ter beschikking en Eneco gaat daar dan aan de slag om zonnepanelen te plaatsen, zo zijn de bedrijven overeengekomen.

Mits subsidie wordt verkregen
Voorwaarde is wel dat de projecten in aanmerking komen voor subsidie van de overheid. In de loop van 2010 wordt de subsidieregeling SDE waarschijnlijk weer opengesteld, waarna de aanvragen voor subsidie op de bus kunnen. Omdat het budget voor zonne-energie beperkt is, moet wel rekening worden gehouden met afwijzingen. Maar de intentie is er.

Voor wat hoort wat
Eneco mag de daken gebruiken en levert daarvoor een tegenprestatie. Dat kan op drie manieren, zo zegt woordvoerder Cor de Ruijter tegen Energieenwater.net. De eerste is dat Eneco een vergoeding betaalt voor het gebruik van de daken, de tweede dat Eneco goedkoop duurzame energie gaat leveren aan de gebruikers van het gebouw en de derde mogelijkheid is dat de zonnepanelen na vijftien jaar (als de subsidie-termijn afloopt) worden overdragen aan de eigenaar.

Groene face-lift van oude gebouwen
Het mes snijdt aan twee kanten want Uni-Invest heeft er belang bij dat bestaande gebouwen een groene face-lift krijgen. Bedrijven die op zoek zijn naar kantoorruimte willen tegenwoordig namelijk vaak een duurzaam gebouw en in die vraag kan worden voorzien door oude gebouwen grondig te renoveren en te vergroenen. Dit is veelal goedkoper dan het bouwen van een nieuw kantoor, waardoor ook de verhuurprijs lager kan zijn. In een tijd van grote leegstand is dat geen onbelangrijk element. "Uni-Invest richt zich concreet op een tweede leven van de bestaande vastgoedvoorraad", zo zegt directeur Jack Bakker. Daarnaast kan het bedrijf nu dus de groene stroom aanbieden als lokkertje bij het aantrekken van nieuwe huurders.

Oceanium
Eneco heeft al de nodige ervaring met het beplakken van daken met zonnepanelen. Zo plaatste het in 2000 zo'n vijfduizend vierkante meter aan zonnepanelen op het dak van het nieuwe Oceanium in dierentuin Blijdorp. Verder zijn er grote zonne-energieprojecten geweest in de nieuwe Haagse wijk het Wateringse veld (4500 m2) en in Waalwijk (5700 m2). Na de overname van zonne-energiebedrijf Ecostream in 2009 heeft het bedrijf bovendien nog een hoop extra kennis over het plaatsen van zonnepanelen in huis gehaald.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn