Einde aan Duitse 'droomrendementen' voor zonne-energie

20 januari 2010 - Duitsland gaat de subsidies voor zonne-energie een stuk verlagen. De Duitse minister voor Milieu Norbert Röttgen kondigde dat woensdag aan. In Duitsland krijgen producenten van zonne-energie, waaronder veel huishoudens, een vaste, hoge vergoeding voor elke kWh die ze op het net zetten. Dat maakt de opwekking van zonne-energie heel lucratief, helemaal gezien het feit dat de prijzen van zonnepanelen zelf in de afgelopen tijd met 30% zijn gedaald. Het gevolg was dan ook een hausse aan nieuwe zonne-energie installaties in het afgelopen jaar. Maar daar komt nu dus een einde aan. "We zullen geen droomrendementen garanderen", zo zei de minister volgens de Duitse media.

Burger ontlasten
De vergoeding voor van zonne-energie opgewekt op daken zal vanaf april met 15% verlaagd worden. Daarnaast zijn er nog tarieven voor andere categorieën die met 15 tot 25% zullen dalen. De maatregelen moeten leiden tot een besparing van een miljard euro per jaar in de kosten van het Duitse duurzame energiebeleid. Die kosten werden tot 2020 begroot op 57 miljard euro, maar dat zal nu naar verwachting 46 miljard euro bedragen. De kosten van het duurzame energiebeleid komen voor rekening van de energie-afnemer. Met de maatregelen, die overigens nog door het kabinet en de Bundestag (Tweede Kamer) moeten worden goedgekeurd, wil de minister de energie-afnemer dan ook "ontlasten", zo zei hij.

Doel wordt verdubbeld
Het is echter geenszins de bedoeling om zonne-energie de nek om te draaien, zo voegde de minister van het nieuwe kabinet van CDU/CSU en FPD eraan toe. Het doel wordt zelfs verdubbeld: jaarlijks moet er 3000 MW aan zonnepanelen bijkomen. Hierdoor zou in 2020 4 tot 5% van het Duitse energieverbruik met zonne-energie opgewekt kunnen worden. En de Duitsers zorgen wel dat ze hun doelen halen. Als de jaarlijkse groei fors onder de 3000 MW uitkomt worden de prijzen weer verhoogd; als de jaarlijkse daar een stuk boven komt, dan worden de prijzen verder verlaagd. En daar komt bij dat de vergoeding voor thuisgebruik (stroom dus die niet op het net wordt gezet) verhoogd wordt.

Draagvlak dreigde te worden uitgehold
Door de aantrekkelijke rendement is er in 2009 een record aan nieuwe zonnepanelen geplaatst. De getallen zijn nog niet bekend maar gedacht wordt aan een extra 4000 MW, alleen al in 2009. Ter vergelijking; de productie daarvan is ongeveer gelijk aan die van kerncentrale Borssele. De komende verlagingen kunnen sommige bedrijven in de zonne-energiesector echter hard treffen, zo voorspelde de minister. Maar dat is onvermijdelijk. De droomwinsten van de afgelopen tijd holde het draagvlak voor de stimuleringsregeling namelijk uit.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn