Consumentenbond: LED-lampen presteren niet zo goed

28 januari 2010 - De prestaties van LED-lampen vallen tegen. Dat is de conclusie van de Consumentenbond, die een test heeft gedaan naar LED-lampen. De lichtopbrengst valt tegen, ze zijn minder zuinig dan wat er op de verpakking staat en ook nog een stuk duurder dan spaarlampen. De consument kan daarom voorlopig beter nog even die spaarlampen kopen, zo stelt de bond.

Binnen enkele weken stuk
De Consumentenbond heeft vier types getest: een lamp van Philips, Albert Heijn, Pharox en van de Gamma. De lamp van Gamma kwam als slechtste uit de bus. Van dat type gingen enkele er al binnen een paar weken stuk, terwijl fabrikanten vaak claimen dat een LED-lamp zo'n beetje onverwoestbaar is. Ook de kleurweergave van die lamp is slecht. Die van Philips was de beste. Die heeft het hoogste rendement: redelijk tot goed.

Gloeilamp van 25 watt
De lichtopbrengst van de andere drie lampen vallen tegen. Albert Heijn en Pharox claimen dat de lichtopbrengst van hun lamp vergelijkbaar is met een gloeilamp van 60 watt, maar een vergelijking met een lamp van 25 watt zou meer op zijn plaats zijn, zo concludeert de bond. De besparing van de meeste LED-lampen zijn ook lager dan wat er op de verpakking staat. De kleurweergave van LED-lampen kan beter zijn dan die van spaarlampen (die bekend staan om hun kille licht), maar het niveau van gloeilampen halen ze nog niet.

Gloeilampen terug
Het onderzoek is voor Kamerlid Richard de Mos van de PVV aanleiding geweest om vragen te stellen aan minister Cramer van Milieu. De Mos wil dat het verbod op de verkoop van gloeilampen van 100 watt wordt teruggedraaid en dat het voornemen om ook gloeilampen van 75 en 60 watt te verbieden geen doorgang vindt.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn