EU houdt vast aan 30% CO2-reductie in 2020

1 februar1 2010 - De Europese Commissie houdt vast aan een mogelijke reductie van de uitstoot van CO2 van 30%. De Commissie stelde in een verklaring van eind vorige week dat het de uitstoot in ieder geval met 20% wil verminderen (ten opzichte van het niveau van 1990) maar dat het tot 30% wil gaan als andere landen "eerlijk in de inspanningen delen". Even verderop in de verklaring staat dat de EU bereid is tot 30% te gaan als "andere ontwikkelde landen zich voor de periode na 2012 tot een vergelijkbare vermindering van de uitstoot verplichten". Wat zo'n 'vergelijkbare vermindering' precies inhoudt is niet duidelijk.

Als-dan als middenweg
De positie van de EU is altijd geweest dat het tot 30% wil gaan als andere delen van de wereld meedoen. Maar op de conferentie in Kopenhagen werd duidelijk dat deze andere delen van de wereld lang niet zo ver willen gaan. Een deel van de EU-landen wilde daarna vasthouden aan de doelstelling van 30%, een ander deel wilde ervan af, zo werd een tijdje geleden al duidelijk. Nu is dus, als tussenweg, de als-dan doelstelling gehandhaafd. Een aantal landen kwamen in Kopenhagen overeen om voor eind januari hun definitieve doelstellingen bekend te maken. Ook zouden ontwikkelingslanden voor die datum moeten laten zien wat ze gaan doen om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen.

Hoe verder?
De 28 landen die zich achter dit (in juridische zin niet bindende) akkoord van Kopenhagen schaarden waren het er mee eens dat de aarde maximaal 2 graden mag opwarmen. Om dit te bereiken is het volgens de Commissie nodig dat de uitstoot van ontwikkelde landen in 2050 50% onder dat van 1990 komt te liggen. Tot 2020 mag de wereldwijde uitstoot nog groeien, zo vindt de EU. Tijdens de Europese raad van regeringsleiders van 11 februari wordt de situatie die na 'Kopenhagen' is ontstaan verder besproken.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn