VVD stelt vragen over strooien met Kopenhagen-subsidies door Cramer

2 februari 2010 - Kamerlid Neppérus van de VVD stelde dinsdag vragen aan minister Cramer van Milieu over het verstrekken van miljoenen aan subsidies aan linkse organisaties in het kader van de Kopenhagen-conferentie van eind december. Oud-Kamerlid Wijnand Duyvendak van Groenlinks zou geholpen hebben met het binnenhalen van die subsidies, zo meldde De Telegraaf vandaag. Neppérus wilde weten hoeveel subsidie er was verstrekt en wat de criteria daarvoor waren geweest. En of het nodig was dat de overheid subsidie versterkt aan "eenzijdige clubs" als Milieudefensie.

VVD-kopstuk
De minister bevestigde dat de subsidies waren verstrekt en dat ze waren verstrekt aan een brede coalitie van natuur-, milieu en ontwikkelingsorganisaties. Het geld was opgegaan aan de campagne 'beat the heat now'. Met een triomfantelijke glimlach meldde ze dat het "inspirerende kopstuk" van die coalitie Pieter Winsemius was geweest, een prominente VVD-er. Volgens Cramer was het geld versterkt volgens alle regels die daarvoor gelden en zelfs volgens de nieuwe regels die midden vorig jaar waren vastgesteld.

Terughoudendheid gewenst
Desalniettemin vond de VVD dit "rondstrooien van miljoenen aan subsidies" geen verantwoorde uitgave. De partij vindt dat de minister helemaal terughoudend moet zijn nu er steeds meer vraagtekens worden gezet bij de rapporten van VN-bureau IPCC, die er mede de reden van zijn dat de wereld in klimaatverandering is gaan geloven.

Kwistig met subsidiegeld
Andere partijen vielen de VVD bij. CDA-er Spies vroeg zich af of het echt nodig was dat meer dan 15% van het budget naar één evenement gaat. "Er moet zuinig met subsidiegeld worden omgegaan en er wordt nu niet zuinig mee omgegaan", zo zei SP-er Jansen. Hij wil dat Cramer zich later uitgebreid verantwoordt over de uitgaven. Cramer voelde daar niet zoveel voor en stelde dat ze dat altijd al doet, maar de Kamer zet al jaren grote vraagtekens bij deze verantwoording door het ministerie van Vrom.

Geld voor linkse clubjes
De laatste tijd duiken er regelmatig berichten op die erop neerkomen dat PVDA-ministers subsidies verstrekken aan belangenorganisaties of andere clubjes waar andere linkse politici aan het roer staan.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn