Kabinet dreigt te vallen over Afghanistan

17 februari 2010 - Het Nederlandse kabinet dreigt te vallen nu de PVDA zojuist bekend heeft gemaakt dat de partij vasthoudt aan de lijn dat de Nederlandse militairen voor het einde van het jaar weg moeten zijn uit de Afghaanse provincie Oeroezgan. Dat betekent dat PVDA het verzoek van de Navo om langer in Afghanistan te blijven afwijst. De partij wil hier al aanstaande vrijdag in het kabinetsberaad een besluit over nemen, zo zei vice-premier en PVDA-leider Wouter Bos zojuist na overleg met andere betrokken bewindslieden.

CDA wil niet weg
Coalitiepartner CDA wil echter in Oeroezgan blijven en wil de beslissing hierover uitstellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. De partij vreest dat het bij die verkiezingen flink zal verliezen als het vast blijft houden aan een langduriger verblijf in Oeroezgan en als het dat een kabinetsbreuk tot gevolg heeft. Veel Nederlanders willen weg uit de Afghaanse provincie, en daaronder zijn ook veel CDA-kiezers en potentiële kiezers.

Kabinetscrisis waard
Het is echter onduidelijk of de PVDA zelf wel een kabinetscrisis wil riskeren, want de partij zou bij de verkiezingen voor de Kamer die daarop volgen waarschijnlijk ook flink verliezen. Van de PVDA mag Nederland wel  op andere manieren dan met een militaire missie in Afghanistan blijven, bijvoorbeeld door het sturen van ontwikkelingshulp en trainers. Ook de F-16's mogen wat Bos betreft daar blijven. Het is echter niet goed voorstelbaar dat de PVDA nog terugkomt op het besluit om het verzoek van de Navo af te wijzen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn