JCDecaux wil gratis oplaadpunten voor fietsen en scooters plaatsen

24 februari 2010 - JCDecaux, bekend van de reclamezuilen, wil samen met Eneco oplaadpunten voor elektrische fietsen en scooters gaan plaatsen bij die reclamezuilen. Half maart moet het prototype klaar zijn, waarna die de stoep in kan. De bedoeling is dat met de oplaadpunten een belangrijke drempel voor mensen om zo'n elektrische fiets of scooter aan te schaffen wordt weggenomen. Mensen hoeven namelijk niet meer bang te zijn dat ze onderweg zonder stroom komen te zitten. En ze hoeven voor de stroom niet te betalen, zo zegt algemeen directeur René Witzel van JCDecaux Nederland. Het bedrijf, dat zo'n 10.000 reclamezuilen exploiteert in meer dan 50 gemeenten, sloot deze week bovendien een contract met Eneco voor de afname van groene stroom.

Duurzame reclamezuilen
JCDecaux doet haar best om een duurzaam bedrijf te zijn. Het bedrijf heeft al twee elektrische auto's rondrijden: een Think City voor een supervisor en een Mega (van het Franse bedrijf Aixam) voor een schoonmaker. Die laatste is uitgerust met een wasinstallatie. Er zijn plannen om er nog eens vijf elektrische auto's aan te schaffen. Onderzocht wordt welke de beste is. Zo is ook een het Britse vrachtwagentje Modec uitgeprobeerd en die beviel uitstekend, zo zegt Witzel.

Elektrische auto voor korte ritjes
Het werk van JCDecaux leent zich uitstekend voor elektrische auto's, vooral in een stad als Amsterdam, waar de afstanden tussen de reclamezuilen kort zijn. Een elektrische auto heeft een beperkte actieradius (vaak zo'n 150 kilometer), waardoor de ritjes niet te lang mogen zijn. De actieradius wordt nog vergroot door het plaatsen van die oplaadpunten bij abri's en andere reclamezuilen. De auto's van het bedrijf kunnen daar dan ook even bijtanken. Nog wel een probleem is dat de apparatuur van de elektrische auto's nog niet zo goed bestand is tegen het stoepje op- en afrijden, wat de auto's van JCDecaux nou eenmaal veel moeten doen.

Watertanks in reclamezuilen
Het milieu wordt verder ontlast als de wagentjes van JCDecaux niet steeds terug hoeven naar de basis in Diemen om de watervoorraad aan te vullen. Om dat te bereiken heeft JCDecaux een watertank in een reclamezuil ontworpen, die van gewoon drinkwater gedemineraliseerd water maakt. Het gebruik van dit gedemineraliseerd water is in een aantal opzichten beter voor het milieu; zo hoeft er minder schoonmaakmiddel te worden gebruikt en hoeft er minder vaak te worden schoongemaakt. In Den Haag, Amstelveen en Venlo zijn al van dergelijke zuilen geplaatst; in Amsterdam, dat zich profileert met de 'klimaatstraat', komt te binnenkort één te staan.

Winkeliers mogen er ook mee wassen
Het was in de klimaatstraat, de Utrechtsestraat waar JCDecaux eind vorig jaar de elektrische Think City voor het eerst inzette. Er zijn in die straat nabij het Rembrandtplein ook abri's geplaatst die hun stroom van zonnepanelen betrekken. Het water in de reclamezuil mag van het bedrijf ook gebruikt worden door derden, bijvoorbeeld door winkeliers voor het schoonmaken van hun ruiten.

Duurzame stroom
Ten slotte is nu dus ook een contract voor de afname van duurzame energie met Eneco afgesloten. De meeste van de 10.000 reclamezuilen, door het bedrijf zelf straatmeubilair genoemd, hebben een eigen aansluiting. Een aantal is op het lichtnet van de stad aangesloten. Voor die objecten met een eigen aansluiting gaat JCDecaux naar schatting 10 GWh per jaar aan Ecostroom van Eneco afnemen. Het bedrijf probeert gemeenten waar de abri's en reclamezuilen op het lichtnet zitten te bewegen om over te stappen op groene stroom. Er zijn volgens Witzel nog maar weinig gemeenten die dat hebben.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn