Shell: Qatar wordt het nieuwe Nigeria

4 maart 2010 - Het woestijnstaatje Qatar wordt voor Shell wat Nigeria in de afgelopen decennia was; de belangrijkste productielocatie voor het bedrijf. Het werk van Shell in Qatar is als het creëren van een nieuw Nigeria, zo zei de vice-president van Shell in Qatar Brown tegen Bloomberg. Shell is in het land bezig met de bouw van een gigantische GTL-fabriek. GTL staat voor Gas-to-liquid, een methode waarbij van gas relatief schone diesel en kerosine wordt gemaakt. Verder neemt Shell in Qatar deel aan de bouw van een grote LNG-fabriek; dat is een fabriek om gas vloeibaar te maken, zodat het per schip over de zeeën naar de grote afnemersmarkten kan worden verscheept.

Shell investeert in totaal 19 miljard dollar in de GTL-fabriek, ook wel liefkozend Pearl genoemd. De installatie, waaraan door bijna 50.000 mensen wordt gewerkt, moet eind dit jaar af zijn, waarna hij in 2011 langzaam opgestart kan worden. De productie komt dan uit op zo'n 140.000 vaten brandstof per dag en nog 120.000 vaten aan ethaan en condensaat, bijproducten van het proces die ook weer gebruikt kunnen worden. Het ruwe gas waarmee de brandstoffen worden gemaakt komt uit het grote Northfield, dat ten noorden van Qatar ligt en zich helemaal uitstrekt tot onder Iran. Hier wordt eerst synthetisch gas van gemaakt. In Maleisië heeft Shell al sinds de jaren negentig een kleine GTL-fabriek en daar heeft het dan ook veel ervaring opgedaan.


25.000 cilinders
De fabriek in Qatar staat vol met cilinders, waar met behulp van katalysatoren paraffine wordt geproduceerd. De paraffine wordt dan omgezet in kerosine, diesel, nafta en andere olieproducten. In het laboratorium in Amsterdam-Noord werden nieuwe katalysatoren getest om de prestaties van de cilinders waarmee paraffine wordt gemaakt te verbeteren. Dat heeft geleid tot een katalysator die twee keer zo efficiënt is als die in Maleisië. Waar er in Amsterdam slechts twee van dergelijke cilinders van zo'n tien meter hoog staan, staan er in de fabriek in Qatar zo'n 25.000. Er zit geen zwavel in de eindproducten, wat het relatief schone olie-soorten maakt. Er komt echter nog steeds veel CO2 bij vrij.

'Vloeibaar gas'
Naast de bouw van de GTL-fabriek heeft Shell een belang van 30% in Qatargas 4, het grootste LNG-project ter wereld. Hier wordt gas uit het grote Northfield vloeibaar gemaakt door het af te koelen. Het LNG (Liquid natural gas) kan vervolgens verscheept worden. De grote schepen die dit moeten gaan doen, zijn al besteld bij een Koreaanse werf. De output is naar verwachting het equivalent van 280.000 vaten olie per dag. Dit project moet in 2011 op stoom komen.

Aflopende zaak
Waar de productie van olie en gas in Qatar dus sterk toeneemt, neemt die in Nigeria, waar Shell al 50 jaar actief is, langzaam af. Shell heeft daar veel last van rebellen die aanslagen plegen op de installaties van het bedrijf, waardoor er regelmatig installaties uitvallen en het leven van medewerkers in gevaar komt. Die rebellen willen dat een groter deel van de olie-inkomsten in eigen land blijven. De output op land daalde daardoor van 350.000 naar 150.000 vaten per dag. Het bedrijf lijkt zich langzaam te willen terugtrekken uit Nigeria. Eind januari verkocht Shell de belangen in drie productielocaties in de Nigeriaanse Delta aan binnenlandse bedrijven.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn