Kees Vendrik (Groenlinks) neemt afscheid van Kamer

5 maart 2010 - Kees Vendrik van Groenlinks keert na de verkiezingen van 9 juni niet meer terug in de Tweede Kamer. Dat heeft zijn partij laten weten. Vendrik zit sinds 1998 voor Groenlinks in de Kamer. Hij is de energie-specialist van de partij en was in de afgelopen jaren de belangrijkste voorvechter van duurzame energie in de Kamer. Ook heeft hij zich altijd hevig verzet tegen de bouw van nieuwe kolen- en kerncentrales in Nederland. De komende tijd wil hij nog een wetsvoorstel indienen om het gebruik van kolen bij de opwekking van stroom zwaarder te belasten.

Heldere betogen
Vendrik staat bekend om zijn heldere, analytische betogen, waar vaak geen speld is tussen te krijgen. Een voorbeeld is zijn recente anlayse in de Kamer van de gevolgen van het grote aantal nieuwe centrales voor de werking van het systeem dat duurzame energie voorrang moet geven. Hij hield altijd gloedvolle betogen voor het nemen van snelle maatregelen om de gevolgen van de veronderstelde klimaatverandering tegen te gaan. Het kon hem altijd niet snel genoeg gaan. Kamerleden die denken dat het wel mee zal vallen met de klimaatverandering kregen van hem te horen dat het mogelijk juist allemaal nog veel erger wordt dan we nu denken.

Eenzame strijd
Hij had altijd veel ideeën maar botste daarbij vaak op tegen onwillige ministers van Economische Zaken, die hun argumenten vaak ook kracht bij zetten door te zeggen dat iets vanwege 'Europa' niet kon. De laatste tijd probeerde hij daar meer rekening mee te houden, door met verwijzingen naar Europese wet- en regelgeving aan te tonen dat er meer kon dan de ministers dachten. Het ministerie van Economische Zaken is echter niet zo begaan met duurzame energie en die eeuwige strijd met het ministerie van olie en gas moet hem soms afgemat hebben. Daar leek het de laatste tijd op. Met de toenemende twijfel over de stelling dat het klimaat opwarmt en met de onwil van sommige partijen om die stelling te accepteren leek hij niet goed te kunnen omgaan.

Regie voeren
Maar Vendrik heeft groot retorisch talent. Als hij sprak, dan sprak er iemand en dan luisterde de rest van de Kamer. Hier speelt mogelijk zijn ervaring met het theater een rol. Vendrik heeft behalve politicologie in Nijmegen en Amsterdam ook theaterregie in Arnhem gestudeerd. Hij is nog altijd betrokken bij het theatergezelschap 'Mug met de gouden tand' en de Gasthuis theater werkplaats Amsterdam. Voordat hij in de Kamer terecht kwam heeft hij bij het cultureel centrum De Balie gewerkt, waar hij Femke Halsema van, toen nog, de PVDA, leerde kennen. Hij werd tijdens zijn studie lid van de PSP, dat later in Groenlinks is opgegaan.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn