Rioolzuiveringsinstallatie gaat warmte leveren voor huizen in Deventer

18 maart 2010 -  Waterschap Groot-Salland gaat warmte aan energiebedrijf Essent leveren, die het vervolgens wil gaan inzetten voor verwarming van huizen in een nieuwbouwwijk Park Zandweerd in Deventer. Dat hebben de twee partijen afgesproken. De warmte is afkomstig van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Deventer. Daar wordt stroom opgewekt met het gas dat vrijkomt bij vergisting van het slib. Dat slib ontstaat bij de zuivering van het afvalwater van bedrijven en huishoudens. Bij die productie van stroom komt ook warmte vrij, dat onder meer kan worden ingezet voor het op temperatuur houden van de vergistingsprocessen.

Van afvalwater naar verwarming
Recentelijk zijn er een aantal projecten opgestart waarbij de warmte naar buiten gaat en daar wordt gebruikt voor de productie van warmte voor nieuwe woningen. Zo wil Essent de warmte die het nodig heeft voor een nieuwbouwproject in Apeldoorn gaan betrekken van een waterzuiveringsinstallatie van waterschap Veluwe. Overigens zal het nog een hele klus zijn om voldoende energie uit de zuivering te winnen om er duizenden huizen mee te verwarmen, zoals de bedoeling is. De waterschappen willen hun rioolwaterzuiveringsinstallaties in de toekomst meer gaan inzetten voor de productie van energie. Het project in Deventer is daarvan een voorbeeld.

Gesteggel
Waterschap Groot-Salland onderzoekt daarnaast of uitwerpselen van mensen meer geconcentreerd kunnen worden aangevoerd, waardoor ze beter inzetbaar zijn voor de productie van gas. Zo denkt met erover om woningen in de nieuwbouwwijk Steenbrugge uit te rusten met vacuümtoiletten, zodat de fecaliën in geconcentreerde vorm kunnen worden aangevoerd. Het gas wat hiermee opgewekt kan worden kan ook worden ingezet voor de productie van warmte in de nieuwbouwwijk Park Zandweerd. Overigens is de bouw van dat park nog ver weg omdat er gesteggel is over wie het mag gaan bouwen. Een consortium met BAM erin dat niet de voorkeur had is uiteindelijk toch gekozen; simpelweg omdat het meer geld bood voor de grond.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn