Invoer van afval makkelijker geworden maar of het nieuwe AVI's rendabel maakt?

30 maart 2010 - Nederlandse afvalbedrijven kunnen vanaf vorige week makkelijker afval uit het buitenland invoeren. Ze hebben van het ministerie van Vrom de zogenaamde R1-status gekregen; dat betekent dat afval verbranden in deze installaties een nuttige toepassing is. Hierdoor kunnen landen als Duitsland de uitvoer van afval naar Nederland niet meer zo makkelijk tegenhouden. De extra import van afval moet een einde maken aan het grote overschot aan capaciteit van verbrandingsovens (AVI's). Ook voor de rentabiliteit van bijvoorbeeld de spiksplinternieuwe centrale van Eon in Delfzijl moet gevreesd worden, zo bleek op het congres Energie uit afval en biomassa, dat vandaag en morgen in Amsterdam plaatsvindt.

Acht spelers vallen in de prijzen
Nieuwe spelers zijn er zo op gebrand om klanten binnen te halen, dat de prijs voor het verwerken van het afval (de zogenaamde gate fee) is gedaald naar 50 tot 60 euro. Gemeenten zijn spekkopers maar voor een 'greenfield investering' (een innovatieve installatie) is dat niet genoeg om de investeringskosten terug te verdienen, zo zegt Jan Manders van de Confederation of European Waste-to-Energy plants, Cewep. De capaciteit van de afvalverbrandingsinstallaties bedraagt binnenkort 7,4 miljoen ton. Vandaar dat de afvalbranche blij is met de R1 status voor een aantal installaties. Tien installaties van acht bedrijven (AEB, AVR, Twence, Eon, AZN, ARN, Sita en HVC) hebben nu een R1-status gekregen, waarmee het ministerie vooruit loopt op Europese wetgeving. Het criterium is dat de installatie een energie-efficiëntie heeft van 59%, waardoor de installatie van AVR in Rozenburg nog net in de prijzen viel.

Spiksplinternieuwe installatie op halve kracht
Ook de nieuwe installatie van Eon in Delfzijl, die in februari is geopend heeft die status gekregen. De installatie heeft 165 miljoen euro gekost, heeft een capaciteit van 275000 ton en levert vooral stoom voor een aantal omringende bedrijven. Het is lastig om de installatie draaiende te houden, zo geeft Geert Jan Pastoor van Eon toe tegenover Energieenwater.net. Slechts één van de twee lijnen is open. Het bedrijf zit in een spagaat omdat het wel verplichtingen is aangegaan voor de levering van stoom aan een vijftal bedrijven. Het bedrijf is dan ook naarstig op zoek naar afval in Groot-Brittannië. In het nabijgelegen Duitsland, thuisland van Eon, is ook niet veel te halen, want ook die markt ligt op zijn gat. Eon was al blij dat het zoveel warmte in de vorm van stoom kwijt kan en dat het er niet teveel elektriciteit mee op hoeft te wekken. Want de capaciteit van het net van Enexis in de regio is beperkt. Maar nu stokt de aanvoer van afval dus.

Recyclingmarkt is ingestort
Manders denkt niet dat de afvalbedrijven door de crisis en de nieuw verworven status producten in de oven gaan gooien die eigenlijk gerecycled hadden moeten worden. Parlementariërs als Kees Vendrik zijn daar bang voor, zo bleek uit een debat vorige week in de Kamer. Volgens Manders loopt het niet zo'n vaart. "Het gaat slecht met de recyclingsbranche maar dat heeft andere redenen. De stroom voor recycling is ingestort. We hebben in Nederland de afvalhiërarchie: eerst voorkomen (dat er afval is), dan hergebruiken, dan recyclen en dan pas verbranden en storten. Gemeenten hebben zelf in de hand hoeveel er gerecycled wordt. De Vrom-inspectie ziet er op toe dat er geen verkeerde dingen in de ovens worden gegooid. En het is niet gebleken dat dat zo is", aldus Manders.

Risico is er, daarom is handhaving belangrijk
Directeur Dick Hoogendoorn van de Vereniging van Afvalbedrijven, die ook dagvoorzitter op het congres was, voegt daar nog aan toe dat recycling nog steeds niet op één voet staat met thermische verbranding. Vendrik was in de veronderstelling dat dat het geval was. "Dat er een risico is dat producten die moeten worden gerecycled in de ovens verdwijnen. Ja, dat is er. Dat moeten we niet ontkennen. Daarom is het zo belangrijk dat het beleid met minimum standaarden volop wordt ingezet. Handhaving is vreselijk belangrijk. Juist om ons te kunnen verweren tegen aantijgingen dat we ons daaraan bezondigen", zo zegt Hoogendoorn.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn