Het gaat niet zo goed met de algenzuivering op Schiphol

31 maart 2010 - Algenbedrijf Aquaphyto kampt met verschillende tegenslagen. Zo is er nauwelijks een bestemming te vinden voor de algen nadat ze hun waterzuiverende werking op Schiphol hebben gedaan. In de business-case was daar nog wel vanuit gegaan. De algen zuiveren het water dat Schiphol in de winter gebruikt voor het ijsvrij maken van de banen en de vliegtuigen. Dat water bevat glycol en kaliumacetaat en als dit geloosd wordt in de sloten leidt dit tot vissterfte. De afbraak ervan leidt namelijk tot een gebrek aan zuurstof.

Vliegtuigen verdwijnen in het water
Een aantal jaren geleden werd er nog veel verwacht van de toepassingsmogelijkheden van algen. Zo zou er biodiesel van kunnen worden gemaakt en zou er pigment uit kunnen worden gewonnen. Maar in de praktijk blijkt het nut van de plantjes tegen te vallen. Niemand wil ze hebben. Het wordt nu vergist maar dat levert nauwelijks iets op. Als biomassa zijn ze niet zo geschikt. Voor de kweek van mosselen zijn ze ook niet zo geschikt want om onverklaarbare redenen bevat het water op Schiphol (en dus de algen) aluminium. "Als over twintig jaar de vliegtuigen zijn verdwenen, weet je waar ze gebleven zijn", zo grapte een medewerker van het bedrijf tijdens een excursie van deelnemers aan een congres naar het bedrijf. Aquaphyto is nu in gesprek met een pierenkweker uit Zeeland, maar die wil er ook het liefst niets voor betalen. Een ander probleem is dat er zich soorten nestelen die Aquaphyto eigenlijk niet wil hebben.

Ze groeien als kool
Daarnaast kan van de ene op de andere dag om onverklaarbare redenen de algencultuur in het bassin bij de Polderbaan van Schiphol dood slaan. Het groene water wordt dan bruin. Het is één keer gebeurt, zo zegt commercieel directeur Jongbloed. De algen groeien op Schiphol wel beter dan verwacht. Op warme zomerdagen kan de hoeveelheid zich in een dag verdubbelen. Het blijkt dat ze niet alleen op zonlicht groeien, maar waardoor dan wel is nog onduidelijk. In de winter vermenigvuldigt het eencellige plantje zich echter nauwelijks. Daarom is de capaciteit verre van voldoende om al het water dat in de winter van de banen stroomt te zuiveren. En helemaal deze winter niet, waarin het maanden achtereen vroor. Het glycol-houdende water wordt dan in buffers op Schiphol opgeslagen.

Ledlampen zijn ook goed voor algen
Schiphol wil er op zich wel verder mee, voor het bestuur is het een leuk duurzaam uithangbord, maar de businesscase wordt steeds lastiger. Kostte het een paar jaar geleden nog 80 euro per kubieke meter om het water door een waterzuiveringsinstallatie van het waterschap te laten zuiveren, nu is dat nog maar zo'n 12 euro. Daar kan Aquaphyto het eigenlijk niet voor doen. Het bedrijf heeft ook een algenkwekerij in Zeewolde, maar die ligt op dit moment stil. Philips wil er onderzoeken wat het effect is van led-lampen op de groei van de algen. Commercieel directeur René Jongbloed verwacht er niet veel van, maar laat Philips zijn gang gaan. "Gelukkig gaat het met gesloten beurzen", zo zegt hij.

Warmtelevering vanuit datacenter
Verder is Jongbloed in gesprek met een bedrijf dat een datacenter een stukje verderop gaat bouwen. Zo'n centrum heeft veel koeling nodig en moet de warmte nuttig gaan toepassen van de gemeente Amsterdam. Aquaphyto kan de warmte mogelijk gebruiken voor het ijsvrij houden van het bassin. Eigenlijk had Jongbloed zoveel warmte willen hebben dat hij het bassin constant op dertig graden kan houden. Dan kan hij soorten gaan kweken die wel veel geld opleveren. Maar daarvoor schoot de warmtelevering van het datacenter toch tekort. Het bedrijf wil uitbreiden naar een terrein van vijf hectare. Probleem is wel dat algen meteen moeten worden afgevoerd omdat ze anders gaan rotten. Een oplossing zou zijn om ze met een ouderwetse walsdroger te drogen. Dan kunnen ze heel lang worden opgeslagen. Het bedrijf hoopt in april voor subsidie in aanmerking te komen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn