Onderzoek: slimme meter is makkelijk te hacken, SP stelt vragen

1 april 2010 - De nieuwe slimme energiemeter, die de komende jaren ook in Nederland zal worden uitgerold, is makkelijk te hacken. Dat stelt de Amerikaanse veiligheidsexpert Joshua Wright, die in opdracht van een aantal energiebedrijven onderzoek heeft gedaan naar de meter. Het minste is nog wel dat hackers in staat zijn het energieverbruik van een huishouden met zo'n meter in te zien. Eventueel kan ook de energierekening gemanipuleerd worden. Serieuzer wordt het als hackers de energietoevoer af kunnen sluiten, bijvoorbeeld vlak voor een inbraak, wat ook mogelijk schijnt te zijn, zo schrijft de Associated Press.

Slimme energiebedrijven
De slimme meter is slim in die zin dat hij zelf de meterstanden aan het energiebedrijf doorgeeft, ieder kwartier als het moet. Ook kan de energietoevoer op afstand worden afgesloten, bijvoorbeeld als de klant zijn rekening niet betaalt. Verder gaat de slimme meter een rol spelen bij het in balans houden van het net. Door duurzame innovaties als de elektrische auto, de HRe-ketel (die behalve warmte ook elektriciteit opwekt), elektrische warmtepompen en zonnepanelen kan dat lokale net behoorlijk op de proef worden gesteld. De slimme meter moet er voor gaan zorgen dat de stroomvraag in balans is met de aanvoer. Zo kan de slimme meter bijvoorbeeld voorkomen dat in een bepaalde wijk teveel mensen hun elektrisch karretje tegelijk gaan opladen, hoewel het nog wel even zal duren voordat veel mensen zo'n auto hebben.

Zorgen om privacy
De slimme meter zal in de komende jaren naar verwachting de traditionele draaischijf in de Nederlandse meterkasten vervangen. De bedoeling van het ministerie van Economische Zaken was om de meter verplicht te stellen. De Eerste Kamer heeft daar echter een stokje voor gestoken. De burger krijgt het recht om de meter te weigeren en om de stroom aan informatie over zijn energieverbruik die naar het energiebedrijf wordt gestuurd, enigszins in te dammen. Maar of die weigeringsbevoegdheid veel om het lijf zal hebben is de vraag want in de toekomst zullen er alleen nog maar slimme meters beschikbaar zijn. Het energiebedrijf klopt dan op de deur met de mededeling dat de meter vervangen moet worden omdat die versleten is. Het wachten is nu op een nieuwe wetswijziging van het ministerie van Economische Zaken, die rond de zomer wordt verwacht.

Computerwormen hoppen
In andere landen is de uitrol al in volle gang. Zo zijn er in de Verenigde Staten al acht miljoen geïnstalleerd. De komende jaren volgen er nog 60 miljoen, zo schrijft Associated Press. De meters zijn in feite een soort computers die aan het stroomnet vastzitten, en dat maakt ze kwetsbaar. Afgelopen zomer toonde een onderzoeker al aan hoe een computerworm van de ene naar de andere meter kan hoppen, waarmee hackers controle kunnen krijgen over die meters. Een woordvoerder het van Edison Electric Institute, een brancheorganisatie van Amerikaanse elektriciteitsbedrijven, zegt dat de branche zich beseft dat automatisering nieuwe risico's met zich meebrengt en dat het haar taak is om te zorgen dat het net veilig is, iets waar ze dagelijks mee bezig zijn.

Aanvallen op de energievoorziening
Dat neemt niet weg dat er serieuze tekortkomingen zitten in de nieuwe techniek, zoals Wright liet zien. Hoewel de protocollen pas recentelijk zijn ontwikkeld, zitten er veiligheidsrisico's in die al tien jaar bekend zijn. Een van de meest serieuze hiaten zit in de standaard die ervoor zorgt dat de meter kan communiceren met het energiebedrijf. Hackers kunnen op afstand inbreken en de energietoevoer van de afnemer afsluiten. De code waarmee de gegevens versleuteld wordt is vrij makkelijk te achterhalen. Hackers kunnen zelfs inbreken in het systeem van het energiebedrijf, wat ze in staat stelt om gegevens te stelen en om te proberen de energievoorziening plat te leggen. Een ander gevaar is dat kwaadwillenden meters die buiten huis staan stelen en herprogrammeren. Alle vijf onderzochte meters hadden tekortkomingen. De onderzoeker wil niet kwijt wie de fabrikanten zijn.

Vragen aan minister
Behalve over de privacy van mensen is er in Nederland ook veel zorg over de betrouwbaarheid van het systeem. Tweede Kamerlid Paulus Jansen van de SP heeft daarom naar aanleiding van het bericht van Associated Press vragen gesteld aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Hij wil onder meer weten welke maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat meters die in Nederland op de markt komen gehackt kunnen  worden en of het hier ook mogelijk is dat de stroomtoevoer op afstand wordt afgesloten, wat een inbraak een stuk minder risicovol zou maken. Ook vraagt Jansen zich af of de afnemer wel gevrijwaard is van de schade die het gevolg is van manipulatie van de meter.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn