Cheques van 4,5 miljard euro voor de bouw van 150 windmolens kunnen op de bus

11 mei 2010 - De Tweede Kamer stemde vanmiddag min of meer mee in met een subsidie van 4,5 miljard euro voor de bouw van twee windmolenparken op zee, hoewel het de vraag is of ze veel keuze had. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken stelde simpelweg dat de beschikkingen morgen op de bus gaan. De VVD maakt zich grote zorgen door de teleurstellende uitkomst van de tender. Voor het beschikbare budget kan slechts 600 MW en een beetje worden gebouwd in plaats van de geplande 950 MW. Kamerlid Neppérus van de partij vroeg zich af waarom de subsidiebeschikkingen 'staand beleid' waren (en dus niet controversieel zijn verklaard).

Geen gevecht op leven en dood
Ook Van der Hoeven is teleurgesteld over de uitkomst van de tender, zo zei ze. Bedrijven konden vanaf begin dit jaar bieden op de beschikbare subsidie van 4,5 miljard euro. Er waren twaalf partijen in de race, van wie er twee zijn afgevallen. De tien overgebleven partijen hebben biedingen uitgebracht voor de bouw van 16 parken. De partijen die het minste subsidie nodig hebben (per MW) zouden de opdracht om windmolenparken te bouwen verkrijgen. Verwacht werd dat stevige concurrentie zou leiden tot aantrekkelijke biedingen. Maar dat is niet gebeurd. Twee partijen krijgen de opdracht voor de bouw van 600 MW aan windmolenparken. Daarnaast is er nog geld over voor de bouw van ongeveer 100 MW aan windmolens, zo zei Van der Hoeven. "De partijen hebben elkaar niet doodgeconcurreerd", zoals Samsom van de PVDA concludeerde.

Vooruit met de geit
Toch vonden zowel Van der Hoeven als Samsom dat de snelheid er in gehouden moet worden. "Laten we in ieder geval die 600 MW die we kunnen uitzetten, doen", zei van der Hoeven. Van Samsom mochten de subsidiebeschikkingen vandaag nog wel op de bus, "dan is de kans het grootst dat er voor het einde van het jaar nog schepen met windmolens de zee op gaan." Ook andere partijen boden geen fel verzet. Alleen de VVD had bedenkingen. Volgens Van der Hoeven is het echter niet mogelijk om de opdrachten voor de bouw niet te gunnen. Dat zou maar tot schadeclaims leiden. (Vraag is of dat waar is. Stel dat partijen absurde biedingen hadden gedaan; de bouw van 1 molen voor 4,5 miljard euro; had die dan ook gegund moeten worden? Waarschijnlijker is dat er Europese doelen voor duurzame energie gehaald moeten worden.)

Mogelijke samenspanning
Samsom sneed nog een "delicate kwestie" aan. Hij riep Van der Hoeven op om scherp in de gaten te houden of er sprake is geweest van samenspanning (zonder het woord samenspanning te noemen). "Meerdere partijen bieden weer tegen het maximum tarief. Bevestig dat u scherp oplet. Het is maar een klein clubje en dan ligt dit soort taferelen op de loer. Ik weet niet wat er gaande is, maar ik wil het wel weten als er iets mis gaat". Van der Hoeven: "U zou een punt hebben als het waar was. Ik ben er alert op. We hebben ook nog een instituut dat hierop toeziet", aldus de minister (doelende op de NMA). De partijen weten overigens zelf ook nog niet wie de gelukkigen zijn. Morgen de brievenbus goed in de gaten houden.

Leermomenten
CDA-Kamerlid Spies wil dat het de volgende keer beter gaat. 'Doe niet alles in één keer, maar verleen de vergunningen fasegewijs', zo suggereerde ze. 'Dan kunnen we van elke gunning leren'. Wiegman van de CU wil dat het ministerie eens te rade gaat bij Groot-Brittannië, dat meer bedreven lijkt te zijn in het organiseren van tenders. Van der Hoeven beloofde in ieder geval dat ze de Kamer inzicht gaat geven in de ontwikkeling van de kosten van windmolenparken op zee. Dat gaat ze echter pas doen als de tender helemaal afgerond is. Eerst moeten daarvoor overeenkomsten met de twee winnende partijen gesloten worden en daarna moet er nog een tender voor het resterende budget wordt georganiseerd.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn