Eneco start rechtszaak om gratis CO2-rechten voor gascentrale te krijgen

12 mei 2010 - Eneco is een procedure gestart om gratis CO2-rechten te krijgen voor de nieuwe gasgestookte Enecogen centrale die momenteel op de Maasvlakte wordt gebouwd. Dat bleek gisteren tijdens een Kamerdebat over verschillende energieonderwerpen. Eneco, dat zich altijd als een duurzaam energiebedrijf presenteert, kan het niet verkroppen dat het geen rechten voor die centrale heeft gekregen, waardoor het rechten moet aankopen op de markt voor CO2-rechten. Het reservepotje voor nieuwkomers is echter op. "En wie het eerst komt, wie het eerst maalt", zo zei Van der Hoeven.

Eneco moet betalen voor vervuiling
Bedrijven met stookinstallaties, zoals energiebedrijven, krijgen een bepaalde hoeveelheid aan gratis CO2-rechten. Als ze meer CO2 uit willen stoten moeten ze rechten bijkopen op de markt. Als ze minder uitstoten kunnen ze die rechten verkopen. Aan de vooravond van iedere nieuwe handelsperiode wordt er een potje aangemaakt met rechten voor bedrijven die nu nog niet actief zijn, maar dat in de komende jaren zullen worden. Zij kunnen op dat potje een beroep doen. Maar door het grote aantal nieuwe kolencentrales is dat potje dus al op voor de huidige handelsperiode, die loopt van 2008 tot en met 2012. Het gevolg is dat Eneco alle rechten op de markt moet aankopen. Het bedrijf moet dus gewoon betalen voor de vervuiling.

Groenlinks pleit voor meer CO2-rechten
Een beetje raar is het natuurlijk wel: vroege bouwers van vieze kolencentrales kregen heel veel rechten; het potje voor nieuwkomers op de markt raakte op, waarna er niets overbleef voor de initiatiefnemers van een relatief schone gascentrale. Maar Van der Hoeven kan het niet veranderen, zo zei ze in antwoord op vragen van Peters van Groenlinks. Ze kan geen extra rechten beschikbaar stellen. Dat kost 60 miljoen euro. "Wilt u dat betalen?", zo vroeg ze aan het Kamerlid. "Ik weet niet waar ik het vandaan moet halen". Peters, die haar meer ervaren collega Vendrik verving, vroeg om uitbreiding van het potje voor nieuwkomers. Het was ook raar om Groenlinks te pleiten voor toekenning van extra CO2-rechten aan energiebedrijven.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn