Nieuw Duits windenergiebedrijf gaat er met de Nederlandse taxpoet vandoor

13 mei 2010 - Het Duitse bedrijf Bard Group is de winnaar geworden van de tender voor de bouw van windparken op zee geworden. Het bedrijf mag beide parken gaan bouwen, waarvoor in totaal een subsidie van ongeveer 4 miljard euro zal worden verstrekt. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekend gemaakt. De parken worden vlak bij elkaar zo'n 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog gebouwd.

Verrassende uitkomst
De uitkomst van de tender is verrassend aangezien er ook veel Nederlandse bedrijven hebben meegedaan. In totaal dongen er 10 bedrijven mee naar de opdrachten. Blijkbaar waren de prijzen die deze partijen vroegen zo hoog dat voor het Duitse bedrijf is gekozen. En dat terwijl ook Bard niet goedkoop was, want in plaats van de verwachte 950 MW kan er maar, naar schatting, 700 MW gerealiseerd worden. Geen wonder dat PVDA-Kamerlid Samsom zich af vroeg of er geen samenspraak is geweest. Er is nog subsidie beschikbaar voor ongeveer 100 MW, dat later verdeeld wordt.

Binnen acht weken tekenen
Bard moet binnen acht weken een uitvoeringsovereenkomst met het ministerie tekenen, waarna het tot 2013 de tijd krijgt om met de bouw te beginnen. Doet het dan dan niet, dan krijgt het een boete van 20 miljoen euro. Het bedrijf heeft twee Commanditaire Vennootschappen opgericht waar de projecten onder zullen worden gebracht. Dat zijn ZeeEnergie C.V. en Buitengaats C.V. Bard had ook nog een voorstel voor de bouw van een derde park ingediend. Opvallend is dat twee van de drie projecten bij de vergunningverlening nog onder andere namen dan Bard werden opgevoerd.

Komt net kijken
Bard is een piepjong bedrijf uit Emden; opgericht in 2003. Het bedrijf is net gestart met het eerste grote project: de bouw van een windpark van 400 MW (80 molens van 5 MW ieder), net boven de plek waar de Nederlandse parken moeten komen, maar dan aan de Duitse kant van de grens. Het bedrijf heeft zelf de molens van 5 MW ontwikkeld. Kenmerkend is het fundament dat uit drie peilers bestaat die bovenin, dus net onder de molen, bijeenkomen. De hoogte van de mast is 90 meter en de diameter van de rotorbladen 122 meter. Pas in 2008 is een eerste exemplaar in de Duitse Wilhelmshaven gezet. Er werken wel al meer dan 1.000 mensen.


Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn