PS Zuid-Holland: geen windmolens in het Groene hart

21 mei 2010 - Provinciale Staten van Zuid-Holland willen niet dat er windmolens in het Groene hart verrijzen. Als Gedeputeerde Staten daar toch toe besluit dan krijgen ze grote problemen met ons, zo zegt Statenlid Willem Topper van de VVD tegen Energiewater.net. Gedeputeerde Staten zelf zijn ook niet dol op bouwen in het natuurgebied, maar sluit het niet helemaal uit, zo blijkt uit het rapport Wervelender, dat eerder dit jaar is gepresenteerd.

Groene lijnen om het Groen hart
In dit rapport Wervelender zijn, op een 'locatiekaart', groene lijnen om het Groene hart getekend, wat er op duidt dat ook daar windmolens kunnen verrijzen. En daar is de VVD dus niet blij mee. De rest van de Staten is het volgens Topper met de VVD eens. Het rapport zal daarom gewijzigd moeten worden, zo zegt Topper. De opstelling van windturbines in het Groene hart, gaat teveel ten koste van cultuurhistorische landschappen en dorps- en stadsgezichten. De VVD wil dat windmolens in een lijn langs water geplaatst wordt, zoals langs het Hellegatsplein, Grevelingen, Haringvliet en het Rotterdamse Havengebied.

Gewenste en studielocaties
Woordvoerder André Lammerse van gedeputeerde Erik van Heijningen nuanceert de positie van Gedeputeeerde Staten (GS) enigszins. Ook het bestuur van de provincie is niet echt voorstander van windmolens in het Groene hart. Dat blijkt ook uit de nota. GS geeft ook de voorkeur aan de Maasvlakte en Goeree-Overflakke (langs Haringvliet en Grevelingen dus). In deze twee regio's zou de komende jaren 70 MW aan windenergie opgewekt kunnen worden. De provincie heeft in de nota 23 gewenste locaties aangewezen waar in total 430 MW kan verrijzen. Daarnaast zijn er 29 'studielocaties' vastgesteld, nader onderzoek moet uitwijzen of dat de bouw van molens hier mogelijk is.

Uitzonderingen ontkrachten de regel
Maar toch knabbelt Gedeputeerde Staten aan het Groene hart bij het zoeken naar geschikte locaties. Zo denkt het bestuur aan de plaatsing van molens langs de N11 (die loopt tussen de A4, Alphen aan de Rijn, Bodegraven en de A12). Ook langs de A4, A12 en A13 zelf kan er gebouwd worden. Beslissingen over de plaatsing van windmolens in dergelijke nationale parken worden eerst voorgelegd aan een kwaliteitsteam (Q-team), zo zegt Lammerse. Dat geldt ook voor locaties die aan de rand ervan liggen. Wie er in die commissie zitten is niet duidelijk. De provincie wil in 2015 350 MW aan windmolens hebben staan, 100 MW meer dan wat er nu staat.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn