Imtech gaat energiecentrales in Limburg zelf financieren, gesol met waterkrachtcentrale Borgharen

26 mei 2010 - Technisch dienstverlener Imtech gaat twee energiecentrales voor de provincie Limburg bouwen. Die centrales zullen allerlei vormen van duurzame opwekking omvatten: zonne- en windenergie, vergisting, biomassa en waterkracht, zo zegt woordvoerder Koenders tegen Energieenwater.net. Opvallend is dat Imtech zelf voor de financiering van het project gaat zorgen, waarvoor zo'n 140 miljoen euro op tafel moet worden gelegd. De provincie zelf steekt er maar 7,5 miljoen euro in. En daar komt ook de inmiddels beruchte waterkrachtcentrale van Borgharen weer om de hoek kijken....

Europees aandoende doelstellingen
De provincie Limburg is ambitieus. Het doel is 20% duurzame energie, 20% energiebesparing en 20% reductie in de CO2-uitstoot in 2020. Die centrales moeten daarvoor mede gaan zorgen. Ze moeten komen in Venlo (Klavertje 4 / Greenport) en in Maastricht (Belvedère). Aan de aanbesteding deden zes bedrijven mee. Imtech won de aanbesteding voor Venlo, waarop de provincie besloot om ook de andere opdracht aan het bedrijf te gunnen. De bedrijven die zijn afgevallen hebben nu nog enkele weken de tijd om in beroep te gaan; Koenders "ziet dat met vertrouwen tegemoet".

Detail-engineering
De komende maanden worden de plannen 'uitge-engineerd', zoals Koenders dat noemt. Alleen de contouren van de opdracht zijn nu bekend. De centrale in Venlo bestaat uit vijf windmolens van 3 MW, een areaal aan zonnepanelen (3,2 hectare aan netto-oppervlak) met een vermogen van 4,2 MW en een grote biomassa- en vergistingscentrale van ongeveer 80 MW. In die laatste centrale wordt hout en GFT verbrand, waarmee stoom voor een elektriciteitsturbine wordt geproduceerd. In het vergistingsdeel wordt mest vergist. Het gas wat hierdoor vrijkomt wordt gedroogd en gebruikt als brandstof voor de productie van warmte en stroom.

Waterkrachtcentrale Borgharen weer in andere handen
De centrale in Maastricht zal vergelijkbaar zijn met die van Venlo. Met dit verschil dat hier ook een waterkrachtcentrale onderdeel uitmaakt van de plannen. Een waterkrachtcentrale van 11 MW bij de stuw van Borgharen in de Maas. Waar kennen we die van? Juist ja. Die zou eerder door Essent en vervolgens door een consortium met Greenchoice gebouwd worden. Die laatste kregen de financiering echter niet rond, maar schijnen nog wel betrokken te zijn bij het project.

Essent weer terug van weggeweest?
Imtech wil in 2011 gaan bouwen. Typisch is dat het bedrijf zelf voor de financiering gaat zorgen. Er wordt een derde partij bij gezocht en die zal straks ook de stroom gaan verkopen. Voor de hand ligt dat dat een groot energiebedrijf is, zoals Essent, maar Koenders wil hier niets over kwijt. De afname van de stroom is overigens gegarandeerd door de provincie. Er is de laatste tijd kritiek op gemeenten en provincies die een eigen energiebedrijf op gaan starten. Ze concurreren daarmee met activiteiten die ook heel goed in de vrije markt zouden kunnen worden opgezet. Maar de provincie Limburg gaat het dus anders doen. Die investeert niet en wordt ook geen eigenaar van de centrale. "We willen niet terug naar de oude situatie, dat we eigenaar zijn van een energiebedrijf", zo zegt woordvoerder John Clermonts. De provincie heeft vorig jaar net het belang in Essent voor ruim een miljard van de baan gedaan.

Groene en grijze boterhammen
Imtech maakt het allemaal niets uit. Het is hun om het even of ze hun opdrachten van publieke of private opdrachtgevers krijgen, zo zegt Koenders. Het bedrijf is zelfs niet afhankelijk van de duurzame energiemarkt. Het gaat erom dat technische hoogstandjes die elders worden uitgedokterd, zoals in de technische universiteiten, worden geïmplementeerd.  Zo bouwt het bedrijf mee aan een kolencentrale in Duitsland met een rendement van 60% (tegen 35% vroeger). Imtech bouwt ook mee aan de centrale van RWE in de Eemshaven, die een rendement van 46% zal krijgen. Maar duurzame energie wordt wel een steeds lekkerder belegde boterham. Zo is Imtech ook betrokken bij een project om Schiphol te vergroenen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn