Nuon opent koudecentrale in Amsterdam

26 mei 2010 - Nuon heeft in Amsterdam woensdag een zogenaamde koudecentrale geopend. De centrale gebruikt het water van de Ouderkerkerplas om een aantal gebouwen in het nabijgelegen Amsterdam-Zuidoost te koelen. Er zijn nu acht gebouwen aangesloten op de centrale, waarmee een zesde van de capaciteit van de centrale is aangesproken. Eerder nam Nuon al een koudecentrale aan de Amsterdams Zuidas in gebruik. Hiervoor wordt water uit het Nieuwe Meer gebruikt.

Koudewisselaar houdt mens en machine koel
Nuon pompt het water van een diepte van ongeveer 45 meter uit de Ouderkerkerplas, waarna het naar de centrale in Bullewijk getransporteerd wordt. Daar staat een warmtewisselaar (of eigenlijk dus koudewisselaar) die de koude van het water uit de plas overbrengt op dat van het interne transportsysteem van de gebouwen (dat zijn dus twee gescheiden systemen). Met dat laatste water worden de ruimtes van de gebouwen gekoeld. Voor de echte hete dagen is er ook nog een reserve-koelinstallatie beschikbaar, die ook weer gevoed kan worden met water uit de plas. Na gebruik wordt het warme water teruggevoerd en in de bovenste lagen van de plas geloosd.

Tijd voor acquisitie
De capaciteit van de installatie is 60 MW, waarvan dus 10 MW nodig is voor de gebouwen die vanaf het begin zijn aangesloten. De acht gebouwen zijn eigendom van drie klanten: bankverzekeraar ING, het gerenoveerde kantorencomplex Atlas Arena Amsterdam en Endemol, die in het gebied een aantal studio's heeft gebouwd. Nuon wil niet zeggen hoeveel er geïnvesteerd is in de centrale. De centrale aan de Amsterdamse Zuidas heeft een capaciteit van 75 MW. Hiervan is 31 MW gecontracteerd, zo zegt een woordvoerder van Nuon. "Tijd om wat aan acquisitie te gaan doen", zo zegt ze gekscherend.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn