Opening Haringvlietsluizen voor derde keer uitgesteld, Deltacommissaris gaat het oplossen

31 mei 2010 - De opening van de Haringvlietsluizen is voor de derde keer uitgesteld. Het was de bedoeling dat ze op 1 december 2010 op een kier zouden worden gezet, zodat het zoute water bij vloed binnen kan stromen. Het westelijk deel van het Haringvliet verzilt hierdoor, wat goed zou zijn voor het milieu in het water. De opening is echter uitgesteld omdat geen oplossing gevonden kan worden voor problemen die ontstaan met de drinkwatervoorziening, zo schrijft minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat.

Innamepunten moeten verplaatst worden
Drinkwaterbedrijf Evides en Waterschap Hollandse Delta halen uit het Haringvliet zoet water, onder meer ten behoeve van de drinkwatervoorziening. Dat gaat dus straks niet meer, want het water rond de innamepunten zal brak of zout worden. Die inlaatpunten moeten daarom verplaatst worden en ook moeten er een kanaal worden aangelegd voor het transport van het water naar de zuiveringsplekken in de duinen. De provincie Zuid-Holland zou deze taak op zich nemen, maar slaagt daar dus niet in, als gevolg van "planologische procedures". Ofwel: de boeren willen niet weg en die moeten weg vanwege de aanleg van het kanaal en allerlei recreatieve toestanden daarom heen.

Kuijken komt in augustus met analyse
Eurlings heeft de Deltacommissaris Wim Kuijken gevraagd om het probleem op te lossen en te zorgen dat de deuren zo snel mogelijk op een kier kunnen. Kuiken wordt gezien als een intermediair tussen Rijk en regio, die straks ook de kloof moet dichten als het Rijk allerlei ingrijpende besluiten neemt die nodig worden geacht om een veronderstelde klimaatverandering het hoofd te bieden. Kuijken zal in augustus verslag uitbrengen.

Tien jaar na dato
Eigenlijk zouden de Haringvlietsluizen al in 2008 open gezet worden. De beslissing om daartoe over te gaan is al in 2000 genomen. Dat beloofd nog wat voor de verzilting van het Volkerak Zoommeer, die ook op de planning staat. Dat besluit moet nog genomen worden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn