Invoering Wabo opnieuw vertraagd

2 juni 2010 - De invoering van de Wabo is opnieuw uitgesteld. De invoeringsdatum is nu op 1 oktober vastgesteld, zo maakte minister Huizinga van Vrom dinsdag bekend. Eigenlijk had de Wabo al per 1 juli moeten ingaan. Tijdens het debat over de nieuwe wet in de Eerste Kamer in maart bleek al dat deze datum mogelijk niet gehaald zou worden.

Honderden loketten-gedachte
De Wabo voegt allerlei vergunningen op het gebied van milieu en bouwen samen in één vergunning: de omgevingsvergunning. Iemand die een schuurtje wil bouwen, een boom wil kappen of een inrit wil aanleggen moet dan zo'n vergunning aanvragen. De bedoeling is dat die ene vergunning straks via alle sites van gemeenten, provincies en waterschappen kan worden aangevraagd. De Wabo is dan ook vooral een ICT-operatie en met die ICT wil het nog niet zo vlotten. Vandaar dat de invoering van de wet steeds wordt uitgesteld.

Onder druk van de Kamer
De Eerste Kamer drong er bij de minister op aan om nog eens goed te gaan kijken of de ICT-systemen wel klaar zouden zijn voor een invoering per 1 juli. De Kamer twijfelde daar aan. Huizinga zegde dat toe. De Vereniging Nederlandse Gemeenten liet vorige maand al weten dat de gemeenten er nog niet klaar voor zijn en dat verder uitstel gewenst is. De invoering van de wet is al verschillende keren uitgesteld. Eerder was het de bedoeling dat die al op 1 januari 2010 zou ingaan. Mogelijk zal 1 oktober ook niet haalbaar blijken te zijn.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn