Project DHV wint Vernufteling; stroom uit afvalwater

2 juni 2010 - Het idee van DHV om stroom en fosfor te winnen uit afvalwater en andere afvalstoffen, heeft gisteren in Zoetermeer de ingenieursprijs de Vernufteling gewonnen. Het idee kreeg zowel de eerste prijs van de vakjury als die van het publiek dat via internet had kunnen stemmen. Watertechnoloog Peter Luimes was dan echt ook dolgelukkig, zo was aan hem af te zien. De prijs werd dinsdag uitgereikt in de wildwaterbaan Dutch Water Dreams in Zoetermeer.

Net niet gehaald
De drie andere kandidaten die het tot de halve finale haalden waren Witteveen + Bos met B-shore (een milieuvriendelijke manier om natuurlijke oevers te maken), bureau Angenent met een manier om delen van een brug die vervangen moeten worden al in de fabriek (prefab) te produceren en Royal Haskoning met het project om gas af te vangen bij de bereiding van drinkwater door Vitens. Een eervolle vermelding kreeg het plan van Deens om de oude schoorsteen van TU Eindhoven te hergebruiken als aanzuigpunt voor koude lucht voor de koeling van de gebouwen van de universiteit.

Eisen aan modern vernuft
De vakjury onder leiding van futuroloog Rudolf Das had gelet op de inventiviteit, praktische toepasbaarheid en het economische belang: ofwel de mate waarmee er geld kan worden verdiend. Ook moet het idee er op één of andere manier uitspringen, zo zei Das. Dat deed het project van DHV. De jury was extra gecharmeerd van  het idee omdat het inhaakt op de thema's die vandaag de dag spelen: namelijk hergebruik van grondstoffen, sluiten van ketens en duurzame energie. Dat is wat van modern vernuft verwacht mag worden, zo zei Das. "Je pleegt eigenlijk mijnbouw op afvalwater", zo zei hij. Bovendien is het goed in te passen in de gangbare processen in de waterzuiveringsinstallatie en is het ook nog toepasbaar buiten een rioolwaterzuiveringsinstallatie, bij de aparte inzameling van urine en mest.

Gouden toekomst
Het zal wel goed komen met het plan van DHV want andere ideeën die De Vernufteling hebben gewonnen  zijn ook echt gerealiseerd, zo merkte dagvoorzitter Peter van der Vorst (van RTL4) op. Zo is afgelopen vrijdag de Maastoren in Rotterdam geopend, waar een koelsysteem van Techniplan in zit, dat in 2007 de eerste prijs won. En het Pharmafilter van Grontmij, de winnaar van 2008, gaat deze week in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft in gebruik. De winnaar van vorig jaar was Arcadis voor het mogelijk maken van warmte-koude opslag in sterk vervuilde grond. Had de prijs nog wat opgeleverd? vroeg Van der Vorst. Jazeker, zo zei een medewerker die in de zaak zat. Het is een grote stimulans geweest, heeft gezorgd voor naamsbekendheid en het heeft geholpen bij het binnenhalen van opdrachten.

Scriptieprijs voor oude student
Er werden dinsdag in Zoetermeer ook scriptieprijzen toegekend. Er waren vier genomineerden: Robert Dijkema met een lichtmast gemaakt van gerecycled materiaal, Carlo Hennekom met een idee om een nieuw bedrijventerrein weg te werken in het landschap, Floris van der Ziel met een waterkering van parachutstof, en Kevin van der Stelt met een idee voor de inrichting van Rotterdamse Stadshaven. De prijs van 2500 euro ging naar Hennekom, die overigens al 45 jaar was.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn