Echte duurzaamheid: Eneco blaast windmolen Scheveningse haven nieuw leven in

7 juni 2010 - Eneco heeft de karakteristieke windmolen bij Scheveningse haven nieuw leven in geblazen. De molen was al een jaar buiten gebruik vanwege een defect maar nu is die gerepareerd, op verzoek van een enthousiaste buurtvereniging. De windmolen gaat verder onder de nieuwe, schitterende naam Duinvogel. De naam is verzonnen door Nina Verhagen (9 jaar), die meedeed aan de prijsvraag om een mooie nieuwe naam voor de windmolen te verzinnen.

Leven terug in molen
In de naam Duinvogel komen de namen van de twee aangrenzende wijken van de molen terug: Vogelbuurt en Duindorp. En de naam verwijst ook naar de molen zelf, die zoals Nina het zelf zei, wel een beetje op een vliegende vogel lijkt omdat die maar twee wieken heeft. De molen is half mei weer in gebruik gesteld door 250 leerlingen van basisscholen. Die bliezen de molen nieuw leven in door op hun zelfgemaakte instrumenten te spelen, onder leiding van kampioen kunstfluiten Geert Chatrou.

Mensen mistten hem
De molen is een jaar geleden buiten gebruik gesteld vanwege een defect. De wieken werden er vanaf gehaald waardoor de molen een troosteloze indruk maakte. Toen die in 1996 in gebruik was gesteld was het nog de eerste moderne molen op Haags grondgebied en met een vermogen van 750 kW nog één van de grootste in Nederland. Mensen zijn in de loop der jaren waarschijnlijk toch wel gaan houden van de molen bij de haveningang. Het was ook een baken langs de Zuid-Hollandse kust, zoals een vuurtoren dat ook kan zijn.

Obligaties
Vandaar de roep van de buurtvereniging Coöperatie Vogelwijk Energie(k) om terugkeer van de molen. Die buurtvereniging van de Vogelwijk, een mooie, lang gestrekte buurt tegen de duinen aan, heeft zich bovendien ten doel gesteld om de wijk klimaatneutraal te maken en de windmolen draagt daaraan bij. Bewoners kunnen participeren in de molen door obligaties te kopen. Er zijn 150 obligaties van 500 euro beschikbaar. Eneco garandeert een rendement van 6% per jaar, de eerste vijf jaar, zo stelt de buurtvereniging. De renovatie heeft 150.000 euro gekost.


Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn