Voetbal moet niet alleen leuk, maar ook duurzaam zijn

14 juni 2010 - Feyenoord wil een nieuw stadion laten bouwen, langs de Maas, niet ver van de huidige Kuip. Energiebedrijf Eneco gaat onderzoeken hoe energie in dit stadion zo duurzaam mogelijk kan worden opgewekt en kan worden verbruikt. Een van de eisen van de gemeenteraad van Rotterdam aan het stadion en de omgeving daarvan is namelijk dat het een "zeer duurzame uitstraling" krijgt.

Warmen aan de Maas
Programmamanager Michael van Hulst van Eneco heeft inmiddels al een aantal nieuwe stadions bezocht om kennis en inspiratie op te doen, zo vertelt hij. Hij gaat die kennis inzetten voor het opzetten van een groene Kuip. Gedacht kan worden aan het gebruik van warmte afkomstig van een schaatsbaan voor verwarming van het stadion of andere terreinen. Ook het Maaswater kan mogelijk een functie krijgen voor koeling of verwarming.

Net op tijd voor WK
Eneco hoopt de resultaten van het onderzoek over enkele maanden te kunnen presenteren. Het zal daarbij samenwerken met 'gerenommeerde' installatiebedrijven en de klant, NV Stadion Feijenoord. Die laatste organisatie presenteerde plannen voor een nieuw station afgelopen september. Het stadion, nog een maatje groter dan het huidige station, moet in 2017 klaar zijn, net op tijd voor het WK voetbal dat in 2018 gehouden wordt. Vraag is wel nog even waar dat WK gehouden wordt.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn