Nuon opent zoneiland Almere

21 juni 2010 - Nuon heeft maandag het zogenaamde zoneiland bij een nieuwbouwwijk in Almere geopend. Een kunstmatig eiland van 15.000 vierkante meter (ongeveer twee voetbalvelden) is volgebouwd met zonne-collectoren die schuin omhoog staan. Door de platen van ruim tien vierkante meter per stuk stoomt water, wat wordt opgewarmd door de zon. Dit wordt vervolgens via een warmtenet geleverd aan de bewoners van de nieuwbouwwijk: Noorderplassen-West.

 Warmtekrachtcentrale springt bij
Hoewel het totale oppervlak van de zonnecollectoren (7000 vierkante meter) indrukwekkend is levert het zoneiland toch maar tien procent van de warmtebehoefte van de bewoners, volgens een schatting van Nuon. Een al bestaande warmtekrachtcentrale van Nuon in Almere voorziet in de rest van de warmte die nodig is voor het opwarmen van water. Er zijn 2.700 huizen aangesloten op het warmtenet.

Meiboom in juni
Het eiland werd maandag - de langste dag van het jaar- geopend door schoolkinderen die een dans uitvoerden rond een 'meiboom'; het planten van een dergelijke meiboom bij het begin van de zomer is een oud gebruik om de natuur te huldigen. "Een passend begin om het zoneiland een zonrijke toekomst toe te wensen", aldus Nuon.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn