Britse regering denkt over anti-kolenheffing à la Groenlinks

22 juni 2010 - De anti-kolenenergiewet van Groenlinks vindt navolging. De Britten denken erover om ook zoiets te introduceren. De Britse regering gaat mogelijk een heffing op CO2-uitstoot introduceren die alleen van kracht wordt als de prijs van CO2-uitstootrechten laag blijft. De verwachting was dat de plannen gisteren bij de presentatie van de 'crisisbegroting' zouden worden ontvouwd, maar dat is toch niet gebeurd.

Zelfde middel
De Britse begroting stond natuurlijk vooral in het teken van bezuinigingen en extra belastingen. Zo gaat de BTW omhoog naar 20%. Misschien raakten daardoor de maatregelen met betrekking tot het klimaat wat naar de achtergrond. Nu wordt er in het najaar over de kolenbelasting besloten, net als over andere maatregelen om de lage CO2-uitstootprijzen een oppepper te geven. De heffing zou alleen effectief worden als de prijs van uitstootrechten op de markt onder een bepaald niveau blijft. Precies het idee wat Groenlinks in de anti-kolenenergiewet heeft vervat.

Ander doel
De motieven van de Britten zullen de Groenlinksers echter minder aanstaan. Want de bedoeling van de regering onder leiding van David Cameron is vooral om er kerncentrales mee te stimuleren, zo zegt een analist tegen nieuwsbureau Bloomberg. Bedrijven als EDF en Centrica, die samen vier nieuwe kerncentrales van 1600 MW in Groot-Brittannië willen gaan bouwen, zijn dan ook groot voorstander van de maatregel. Maar Eon en RWE, die ook zo'n 6000 MW aan kernenergie-vermogen op het eiland neer willen zetten, zijn tegen (zij hebben ook veel kolen- en gascentrales).

Zonder subsidie geen kerncentrale
Opmerkelijk is dat Bloomberg een onderzoek aanhaalt van de Royal Bank of Scotland waaruit zou blijken dat een kerncentrale zonder subsidie niet rendabel te maken is. Energiebedrijven die daarin willen investeren hebben 80 pond (96 euro) per MWh nodig, zo stellen de onderzoekers, terwijl de prijs op dit moment rond de 54 euro ligt. Vraag is dus ook of het Delta lukt om een kerncentrale te gaan bouwen die op termijn ook nog geld oplevert.

Bodem onder de markt
Een andere optie zouden hoge CO2-uitstootprijzen zijn, die wel door eigenaren van gas- en kolencentrales betaald moeten gaan worden. Bij een prijs van 100 euro per ton gaan bedrijven investeren in duurzame energie, zo zei de Britse wetenschapper David King, volgens Bloomberg. Op dit moment is die prijs echter maar zo'n 15 euro. Het opleggen van een heffing bij een lage prijs komt eigenlijk neer op het vaststellen van een minimumprijzen. Hoe hoog die dan zou worden is niet bekend. De Sunday Times had het over 35 pond (42 euro)  per ton.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn