Regering wijst drie opslagplaatsen CO2 in Noord-Nederland aan

25 juni 2010 -  De regering heeft donderdag drie mogelijke plaatsen voor CO2-opslag in het noorden van het land aangewezen. Het gaat om drie lege gasvelden in Groningen (Boerakker en Sebaldeburen) en één in Drenthe (Eleveld). De opslagplaatsen liggen niet ver van de energiecentrales die nu door Nuon en RWE in de Eemshaven gebouwd worden en waar de CO2 vandaan zal komen. Nuon en RWE zijn ook de bedrijven die het project ter hand zullen nemen.

Kamer wilde concreet iets zien
De regering komt versneld met een voorkeur voor de drie locaties omdat de Tweede Kamer daar in een motie om gevraagd had. Minister Van der Hoeven beweerde altijd dat het opslagproject in Barendrecht noodzakelijk zou zijn voor het opdoen van ervaring voor grootschalige CO2-opslagprojecten in het noorden van het land. De Kamer wilde derhalve eerst wel eens zien of de komst van die projecten in het noorden wel echt in het verschiet liggen. Dat lijkt nu dus het geval, althans als het aan de regering ligt.

Negen opties
De ministers lieten de Gasunie en de overheidsorganisatie EBN onderzoek doen naar mogelijke locaties. Daar rolden negen locaties uit. Die zijn vervolgens beoordeeld, waarbij gelet is op de kosten die CO2-opslag en transport met zich mee zouden brengen, op de vraag of de opslagplaats snel beschikbaar komt, op mogelijke knelpunten en op de "rollen" die betrokken partijen kunnen gaan spelen. De bovengenoemde opties kwamen als beste uit de bus.  

Beslissing aan volgend kabinet
De regering benadrukt dat nog geen definitieve beslissing is genomen. Eind dit jaar wordt de MER-procedure door Nuon en RWE opgestart, die in 2011 afgerond zal zijn. Als de drie locaties niet geschikt blijken te zijn komen de andere zeven weer in beeld. Dat zijn: Annerveen (Dr), Bedum (Gr), Grootegast (Gr), Roden (Dr), Ureterp (Fr) en Zuidwal (Fr). De definitieve beslissing wordt door een volgend kabinet gemaakt, zo schrijven de ministers Van der Hoeven van Economische Zaken en Huizinga van Vrom.

Tegenstand mogelijk minder
Waarschijnlijk zullen de projecten net als die in Barendrecht veel protest oproepen. Tozch zal het protest waarschijnlijk niet zo massaal zijn als in het drukbevolkte Barendrecht, waar opslag bovendien gevaarlijker lijkt te zijn door de aanwezigheid in het gebied van allerlei andere infrastructuur en bedrijvigheid. Waarschijnlijk schaart de regering deze projecten onder de Rijksprojectenregeling of zelfs onder de Crisis- en Herstelwet. Wethouders en gedeputeerden, die in dit soort gevallen vaak opkomen voor de belangen van de bewoners, hebben dan niets meer te zeggen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn