Essent gaat biokolen van nieuwe torrefactie-fabriek inzetten in Amercentrale

29 juni 2010 - Topell Nederland gaat in Duiven Nederland een fabriek voor de productie van biokolen bouwen. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken gaf maandag het startsein voor de bouw van deze zogenaamde torrefactie-fabriek. De biokolen zullen worden afgenomen door Essent die er de Amer-centrale in Geertruidenberg mee wil gaan voeden. Essent-eigenaar RWE draagt bij aan de financiering van de fabriek.

 

Groene kolen
Biokolen worden gemaakt door biomassa te verhitten tot 200 of 300 graden, zonder dat daar zuurstof aan te pas komt. Door deze torrefactie veranderen de eigenschappen van de biomassa, zodat die makkelijker is te vervoeren en ook buiten kan worden opgeslagen, bijvoorbeeld op een terrein naast een kolencentrale. Begin deze maand werd bekend dat ook ECN en Vattenfall aan de slag gaan met de productie van biokolen, die gebruikt kunnen worden ter vervanging van kolen in een kolencentrale. Die centrale wordt daarmee 'vergroend'.

Enthousiaste minister
Van der Hoeven is enthousiast over de fabriek, zo blijkt uit de toespraak die ze heeft gegeven. De fabriek is "een belangrijke stap in de transitie van een fossiele naar een duurzame energiehuishouding". Volgens haar is de fabriek erg innovatief en innovaties zijn nodig om ons in de toekomst van voldoende energie te voorzien en ook om de productie ervan goedkoop te houden. Aan biokolen zitten velen voordelen, aldus Van der Hoeven. Het aandeel van biomassa in de brandstof van kolencentrales kan volgens Van der Hoeven met biokolen verhoogd worden tot 50%. Met houtpellets zou niet meer dan 30% mogelijk zijn.

Essent kijkt hoe ver het kan gaan
Opvallend dat Essent ook gisteren een persverklaring liet uitgaan, waarin het stelt dat het de afgelopen tijd geëxperimenteerd met het verhogen van het aandeel houtpellets in de brandstof van de Amercentrale naar 50%. Die testen waren succesvol. Wel is dit slechts tijdelijk mogelijk. Om het aandeel definitief te verhogen van 35 naar 50% zijn kleine investeringen nodig, die waarschijnlijk in de komende tijd ook worden gepleegd, zo stelt Essent. Volgens het bedrijf is er sinds 2001 3 miljoen ton aan biomassa verbrand in de Amercentrale en hebben zich 1500 boten gemeld aan de steigers van de kade om die biomassa aan land te brengen.

Ook gras kan worden omgezet
Essent wil de komende jaren een grootschalige test doen met het bijstoken van biokolen. In totaal wil het de komende vijf jaar 400.000 ton biokolen meestoken als vervanging van steenkolen, waarvoor het contracten gesloten heeft met Stramproy Green Coal en Topell Energy. De fabriek in Duiven wordt gebouwd door Topell Nederland, een joint venture tussen van RWE Innogy (49,9 %) en Topell Energy (50,1 %). Naar verwachting is die in 2011 klaar en zal die 60.000 ton per jaar biokolen kunnen gaan produceren. In de toekomst zou de fabriek ook in staat moeten zijn om gras om te zetten in biokolen. Het bedrijf heeft daarom een miljoen euro subsidie van de provincie Gelderland gekregen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn