Nieuwe vergistingsinstallaties Eneco en HVC komen op stoom

29 juni 2010  - Nog meer nieuwe duurzame energie-installaties: in Putten is een biovergistingsinstallatie van Eneco in gebruik genomen. Opvallend is dat de installatie die op het erf van een boerderij staat de warmte levert voor een subtropisch zwembad, 3,5 kilometer verderop. En ook Overijssel is een biovergister rijker. Het gas hiervan komt terecht in het regionale gasnet van GTS, de beheerder van het landelijke gasnet.

50 kinderen nemen een duik
De biovergistingsinstallatie van Eneco staat op het terrein van het agrarisch bedrijf Rozendaals Rosés. Met behulp van de koeienmest van het bedrijf wordt biogas opgewekt, waarmee twee gasmotoren worden aangedreven. Een daarvan levert warmte voor het agrarisch bedrijf en de tweede, die bij het zwembad staat, zorgt voor de verwarming van het water van het zwembad. Daarvoor is dus een leiding van 3,5 kilometer aangelegd. Met het biogas wordt ook groene stroom opgewekt. Ruim 50 kinderen namen vorige week ter gelegenheid van de opening een duik in het warme water.

Groen gas voor het gasnet
Verder opende Van der Hoeven maandag nog een installatie in Zwolle: 'Natuurgas Overijssel' van afvalverwerkers ROVA en HVC. Opvallend aan deze installatie is dat het gas daarvan na reiniging meteen wordt ingevoed op het regionale gasnet van GTS. De input van de installatie bestaat uit GFT-afval dat wordt opgehaald in de omgeving. Jaarlijks kan er zo'n 45000 ton verwerkt worden wat zo'n 4,5 miljoen kubieke meter groen gas oplevert en 17000 ton compost. Het groene gas moet nog worden opgewaardeerd voordat het het net in kan, waardoor 40% verloren gaat. Er blijft dus zo'n 2,75 miljoen kubieke meter over.

Ook dit project is mogelijk gemaakt met behulp van subsidie van het ministerie van Economische Zaken. De initiatiefnemers werkten onder meer samen met de Gasunie (GTS), Enexis en met Salland Olie.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn