Van der Hoeven tekent contracten met Bard voor bouw windmolenparken

1 juli 2010 - Minister Van der Hoeven zal vanmiddag de contracten met de Bard Group ondertekenen, waarmee die Bard groep zich verplicht om twee grote windmolenparken in de Noordzee te gaan bouwen. Hiermee strijkt het ook de miljarden aan subsidie op die de Nederlandse overheid daarvoor ter beschikking stelt. Als Bard toch afziet van de bouw is het Duitse bedrijf een borg van 20 miljoen euro per project kwijt.

Verrassende winnaar
Tot ieders verrassing was de Bard Group de winnaar van de tender die het ministerie van Economische Zaken een maand geleden uitschreef. Het bedrijf bood simpelweg iets meer megawatten voor een bepaalde prijs dan de concurrenten. Het spreekt vanzelf dat bedrijven als Nuon en Essent teleurgesteld zijn. "Dan hadden ze echter maar een lagere prijs moeten bieden", zo zegt een woordvoerder van Economische Zaken. Nuon en Essent doen vandaag 'huilie, huilie' in het Financieele  Dagblad. Ze hebben bezwaar aangetekend tegen de beslissing van het ministerie.

Geen trackrecord
Ook met het argument dat het vele subsidiegeld (4,4 miljard euro) nu naar het buitenland verdwijnt heeft het ministerie weinig op. Hij zijn nu eenmaal Europese aanbestedingen. "Als dat niet zo was had Eneco recentelijk ook geen Britse tender voor de bouw van een windmolenpark kunnen winnen", zo zegt de woordvoerder. Verder kunnen er ook vragen gesteld worden bij de degelijkheid van het bedrijf, dat nog maar net bestaat en dat nu bezig is met de bouw van het eerste windmolenpark op zee. Dat ging recentelijk mis. De Bard Group schijnt in bezit te zijn van een Russische miljardair.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn