Delta sluit biodieselfabriek Eemshaven

5 augustus 2010 -  Delta heeft een gloednieuwe fabriek voor biodiesel van Biovalue in de Eemshaven gesloten, zo heeft het bedrijf onlangs bekend gemaakt. De installatie was pas in augustus van 2007 in gebruik genomen. Er is naar schatting  50 miljoen euro in geïnvesteerd. Delta boekte in 2009 al 46 miljoen euro af op het belang in het bedrijf, dat het in de afgelopen jaren verworven had. Biovalue maakt biodiesel uit koolzaad.

Miskoop
Delta stapte in 2005 in door een belang van 65% te nemen in het bedrijf Biovalue dat de installatie zou gaan bouwen. Begin 2009 nam Delta de resterende aandelen over van initiatiefnemers Michiel Kousemaker en Nico Vos. Niet veel later moest de fabriek drie maanden stil gelegd worden wegens gebrek aan vraag naar de diesel. Delta geeft als oorzaak van de vraaguitval goedkope import van biodiesel uit landen als VS, Indonesië, Maleisië en Argentinië.

De markt heeft het gedaan
Daarnaast is de verplichting voor oliemaatschappijen om biodiesel bij hun brandstof te mengen verlaagd. Dit percentage zou eigenlijk  tegen de 6% zijn in 2010, maar dat werd later bijgesteld naar 4%. Mogelijk spelen echter ook andere zaken een rol. Op internet circuleren geruchten dat er sprake was van mismanagement en dat de technologie, waarvoor patent was aangevraagd, niet werkt. Vrijgekomen glycerine zou met die techniek kunnen worden gebruikt om de hoeveelheid biodiesel te vergroten.

Kosten
De kosten van de sluiting van de fabriek bedragen 2 à 3 miljoen euro. Mogelijk moet er nog extra worden afgeboekt. 28 Mensen komen op straat te staan.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn