Essent gaat zonnepanelen, inclusief alles, aanbieden

10 augustus 2010 – Essent gaat klanten wederom zonnepanelen aanbieden. In het verleden heeft het bedrijf dat ook al eens gedaan. Maar nu is de dienstverlening uitgebreider. Essent wil de klant van A tot Z gaan begeleiden bij het installeren van de panelen. Ontzorgen, heet dat. Volgens Essent is er steeds meer belangstelling voor zonne-panelen en voor mogelijkheden om de uitgaven aan energie naar beneden te brengen.

Bureaucratische rompslomp
Mensen kunnen een gesprek aanvragen met iemand van Essent om advies te krijgen over de mogelijkheden, de kosten en de opbrengsten van zonne-panelen. Daarna beslist de klant of hij ze wil hebben. Vervolgens helpt Essent bij alle bureaucratische rompslomp die er bij komt kijken, zoals het aanvragen van de subsidie bij Agentschap.NL en de registratie bij Certiq, waarmee hij te boek komt te staan als producent van duurzame energie.

Meter hier, meter daar
En dan moet het huis nog volgehangen worden met meters: een brutoproductiemeter (die de productie van de panelen op het dak meet) en een teruglevermeter, die meet hoeveel er op het openbare net wordt gezet. Die twee meters worden geïnstalleerd door de netbeheerder en worden van hem gehuurd (kosten 30 euro per jaar per meter). De stroom kan de nieuwbakken producent kwijt aan Essent, waarvoor hij een vergoeding krijgt. Mogelijk moet de aanvrager dan ook klant van Essent zijn of worden.

Wat het kost en oplevert
En wat kost het? Essent geeft een overzicht: negen panelen van 230 watt kosten ongeveer 9000 euro, 14 panelen kosten 13.000 euro en 20 panelen kosten 18.000 euro. De jaarlijkse productie daarvan is naar schatting respectievelijk 1760, 2737 en 3910 kWh. Volgens Essent zijn de jaarlijkse opbrengsten dan 834, 1297 en 1853 euro. Dat zijn de opbrengsten van de stroom die op het net is gezet (of die thuis is uitgespaard) en die van de subsidie, als die wordt toegewezen. Omdat de subsidiepot ieder jaar binnen een vloek en een zucht op is, is dit laatste nog niet zo zeker. Overigens kunnen de kosten veranderen, zo waarschuwt Essent.

Nieuwe kansen
Net als Eneco wil Essent met het nieuwe aanbod mogelijk aantonen dat de interesse voor zonne-energie groot is, en dat het beschikbare subsidiebedrag te laag is. Essent denkt dat de belangstelling alleen nog maar gaat groeien. Het bedrijf bood een paar jaar geleden ook al zonnepanelen aan maar is daarmee gestopt vanwege gebrek aan belangstelling, zo zegt Jacques van Seeters van Essent. "Dat is nu duidelijk veranderd. Zonnepanelen worden goedkoper en energiebewuste consumenten vragen om een eenvoudige oplossing". Essent gaat samenwerken met de Duitse leverancier van zonnepanelen Wirsol, volgens Essent in Duitsland marktleider in het segment van kleine en middelgrote installaties.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn